Turističko – ugostiteljska škola je u srijedu, 02. lipnja 2021. godine bila domaćin prezentacije projekta „Oko stola“. Ovaj javnozdravstveni projekt je razvijen suradnjom NZJZ, naše škole, Zdravstvene škole, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, 4. gimnazije, te Umjetničke akademije u Splitu.
Ovim projektom se mlade osvješćuje o utjecaju emocionalnih stanja na prehrambene navike. Javno zdravstvo u suradnji sa spomenutim splitskim srednjim školama provelo je istraživanje na gotovo tisuću učenika. Pokazalo se da često kod učenika dolazi do emocionalnog jedenja, posezanja za hranom kada osjete neke negativne emocije, nekakvu „prazninu“ koju žele ispuniti, zapravo poništiti njihov utjecaj. Pretjerana, neuravnotežena, nezdrava prehrana uzrokovana takvim motivima može kasnije dovesti do ponašajne ovisnosti.
Kako bi se učenicima na zanimljiv, edukativni način približila povezanost emocija i prehrane osmišljena je kartaška igra “Na perun”. Dakle, kartanje u školi u ovom je slučaju dopušteno 🙂
Uz kartašku igru ovaj projekt je iznjedrio je i kuharicu za mlade “U mom pjatu” (autor: Ivan Romac, nastavnik kuharstva). Ova kuharica je namijenjena mladima, uključuje 3 glavna obroka tijekom tjedan dana. Namirnice su prilagođene našem podneblju, jednostavne su i dostupne, a priprema jela jednostavna. Uz svaki obrok izračunata je i njegova nutritivna vrijednost. Krajnji je cilj projekta ovu društvenu igru i kuharicu uvrstiti u školski kurikulum.
Na promociji su sudionici kušali obroke od srijede, obzirom da je prezentacija bila tog dana, a uz to su mogli probati i zdrave smoothie pa čak i bezalkoholni mojito.
Nakon ove opširne objave moram zahvaliti svim razredima i učenicima naše škole koje sam tijekom protekle dvije godine „gnjavila“. Ponosna sam na sve vas, one razrede koji su pomno ispunjavali upitnike predistraživanja, one koji su sudjelovali u samom istraživanju, sve razrede koji su evaluirali kuharicu, one koji su igrali karte i dali svoj osvrt. Dakle, gotovo da nema razreda koji nije na neki svoj način dao doprinos ovom javnozdravstvenom projektu.
Hvala učenicima koji su uz svoje mentore pripremali hranu i napitke, te ih posluživali.
Posebna zahvala Antoniu (vodio nas je kroz program predstavljanja), Magdaleni, Karmen i Marinu (2.c) koji su prezentirali kartašku igru, ali i predstavljali naše učenike pred tv kamerama.
Kako nam je bilo možete vidjeti na slikama i pogledati snimke.

Psihologinja Nataša Stefanovski

HRT – Magazin

O projektu ‘Oko stola’