Kult sireva – edukacija o europskim sirevima s pričom…
Iza nas je još jedna četverodnevna edukacija za nastavnike u organizaciji partnera na projektu ŠKMER-a u sklopu projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“ (UP.03.3.1.05.0002).
Radilo se o edukaciji na temu ukupno 11 vrsta sireva: posluživanju, rezanju, proizvodnji, povijesti, optimizaciji ponude u objektu i mnogočemu drugome što ovaj proizvod čini neizostavnim u suvremenoj svjetskoj gastronomiji i ugostiteljstvu. Edukaciju je vodio Gorazd Čuk iz Selecta Adria, jedan od najboljih poznavatelja sireva u ovom dijelu Europe. Doznalo se štošta o Robiola di Roccaverano iz Peimontea, sardinijskom Gran Nuragheu, kozjem sicilijanskom siru Talé di capra Girgentan, ciparskom miješanom siru Halloumi, francuskim Camembert du Normadie, St.Maure le Draggoniere i Le petit Fiancé des Pyrénées Fermier. Bili su tu i švicarski l’Etivaz, nizozemski Reypenaer, termizirani sir Mahón Menorca s Balearskih otoka te Cashel Blu, irski s plavim plijesnima ….Redom vrhunski proizvodi malih i biranih proizvođača koji čine vrh europske ponude sireva, a edukacija o njima dio su aktivnosti RCK Split i ŠKMER-a kojima se unaprijeđuje obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu prema potrebama tržišta što je cilj ovog velikog projekta podržanog od EU.

Na edukaciji je kroz 4 dana sudjelovalo ukupno 48 strukovnih nastavnika iz područja kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, od čega 15 strukovnih nastavnika iz naše škole.