Dane kruha (12.10.-19.10.2021.) obilježili smo ove godine u našoj školi  pod geslom „Kruh naš svagdašnji.“

Učenici 2.g razreda raznim su aktivnostima kroz nastavne predmete Poznavanje robe i prehrana, Slastičarstvo, Vjeronauk i Njemački jezik obradili temu te prezentirali svoje radove. U svemu su im pomagale i nastavnice Marija Oklopčić, Cvita Lolić, Melita Luetić i Mara Rozita Tahirbegović.

Uvod u temu započeli smo citatom:

„Miris kruha je miris svih mirisa, to je prvobitni miris našeg zemaljskog života, miris harmonije, mira i doma.“

Jaroslav Seifert, 1901-1986

Zatim su se učenici podsjetili da smo svaki dan dok blagujemo kruh pozvani zahvaliti Bogu za dar kruha i da trebamo biti osjetljivi za one koji ga nemaju. Najpoznatiju molitvu na svijetu Oče naš potražili smo i na njemačkom jeziku, a nazive za kruh i na ostalim jezicima koji se uče u našoj školi.

Koje žitarice se koriste u proizvodnji kruha te kako one izgledaju prezentirali smo na panou u atriju škole.

Posebno smo istražili njemačku kulturnu baštinu kruha, a najzanimljiviji je bio Muzej kruha otvoren 1955. godine u Ulmu kao prvi takav muzej u svijetu.

Kruh smo naravno i pekli i degustirali, u čemu najviše uživali i nastavnici i učenici.

Pekli smo: brzi raženi kruh s kvascem, kruh od raži i pira sa sjemenkama suncokreta i Varaždinske klipiće.

Na kraju smo se prisjetili i brojnih frazema u hrvatskome jeziku koji su i danas u čestoj upotrebi.

Tekstove, recepte kao i slike iz svih faza projekta pogledajte u prilozima.

Vater unser

kako se kaže…

žitarice

Brotkultur

kruh od raži i pira.

brzi raženi kruh

frazemi kruh