Završili su Dani adventa RCK FitSplit u trajanju od 28.11.-3.12. 2022. održani u prostorima restorana Velum koji nam je za tu prigodu ustupio na korištenje prostore kuhinje, sale za postavljanje koreografija 4 tipizirana restorana, kao i prostora za izlaganje i prezentiranje aktivnosti.
Cilj ove manifestacije bila je promocija zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz prizmu održive budućnosti u turizmu i prezentiranje rada RCK FitSplit. Dokazali smo da održivost u turizmu za nas nije samo floskula, nego stvarnost koja se provodi kroz niz aktivnosti implementiranih u odgojno- obrazovni sustav u sklopu provedbe Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Kroz 5 dana punih zanimljivih aktivnosti koje su učenici naše Turističko-ugostiteljske škole Split uz pomoć partnerskih škola odradili sa osmijehom i na vrhunskom nivou dokazali smo da se naša održiva budućnost gradi na čvrstim temeljima. Osim eno-gastro ponude, učenici naše škole i partnerskih škola su predstavili uzvanicima i razne projekte, proizvode i suvenire na kojima vrijedno rade tijekom godine.
5 dana vrhunski pripremljene i poslužene tradicionalne hrane pomno složene u slijedove po preporuci vrhunskog chefa Hrvoja Zirojeviće, a prema receptima koji su se generacijama prenosili sa koljena na koljeno i sve boje Dalmacije pretočene u koktele sa potpisom Jure Vojkovića, obilježili su ovu manifestaciju.
U sklopu manifestacije organizirana je i Sajam malih izlagača za vrijeme kojega je velikom broju lokalnih proizvođača, OPG-ova, uljara i vinara pružena prilika predstaviti svoje nagrađivane proizvode kao nužnu kariku za održivost turima RH.
Na otvaranju manifestacije prvi dan prisustvovali su brojni uvaženi sudionici predstavnici Lokalne uprave, Gospodarske komore i turističkih zajednica i predstavnici lokalnih i nacionalnih medija. Održana je i medijska konferencija, a moderatorica događanja uzvanicima je predstavila plan Manifestacije kao i osnovne ciljeve i aktivnosti Projekta.
Uz zvuke klapske pjesme u pozadini, naši su učenici predstavili gostima tradicionalne menije specifične za vrijeme Adventa, karakteristične za 4 tipizirana restorana, koji su vjerno simulirali prave restorane, a zahvaljujući scenografiji i postavama i opravdali nazive: “Splite moj, moja lipa radosti”, “Otoče, lipi moj otoče”, “Oj Zagoro lijepa li si” i “Dalmacijo sva od zlata i bisera”.
Suradnjom sa nogometnim klubom Hajduk Split 💙❤️ u zajedničkoj priči o održivoj budućnosti kroz projekt recikliranih kockica proizvedenih od oštećenih sjedalica sa stadiona pokazali smo javnosti kako društveno- odgovorno poduzetništvo funkcionira kroz suradnju udruga, obrazovnog i realnog sektora.
Između više od 500 uzvanika za koje su učenici pripremali i posluživali jela, učenici su kao najdraže goste izdvojili 100 djece iz dječjeg doma Maestral i njihove odgajatelje, kojima su posvetili drugi dan od ukupno 5 dana manifestacije.
Treći dan Manifestacije posvetili smo Regionalnim centrima kompetentnosti i njihovim partnerima iz cijele RH. Tom prigodom smo ugostili i predstavnike Ministarstva turizma i sporta RH, a glavna tema koja se predstavljala je bila održivost Regionalnih centara kompetentnosti po isteku vremenskog trajanja Projekta.
Četvrtog i petog dana smo ugostili i predstavnike Ministarstva obrazovanja i Centra izvrsnosti Splitsko- dalmatinske županije kao i brojne uzvanike sudionike međunarodne konferencija Enter na području obrazovanja i povezanih industrija.
Ponosni smo na naše učenike i strukovne nastavnike, koji su kroz suradnju sa renomiranim chefovima iznijeli cijeli projekt, od sastavljanja menija, preko pripreme i spremanja hrane i slastica do posluživanja vina koja su se pažljivo uparivala uz svaki slijed jela.
(linkovi medijskih objava u nastavku…)
https://croatia-hotspots.com/2022/11/49654/