UNESCO Heritage. Erasmus + 2014- 2016

Turističko – ugostiteljska škola u projektu  “UNESCO Heritage ”

Škola domaćin: HASAN SADOGLU  MESLEK  VE TEKNIK LISESI, Istanbul

 

Turističko –ugostieljska škola Split u sklopu  Erasmus + projekta  „ UNESCO Heritage“.otišla je na mobilnost u  Istanbul, Turska u razdoblju od 26.4.- 2.5.2015. godine.

Učenici i njihovi nastavnici su na  mobilnosti uživali u ljepotama prirode, znamenitostima kulturno – povijesne baštine, tradicionalnoj hrani,družili se sa učenicima drugih škola i stekli nova iskustva koja će nositi dalje u život.

Školu  su  predstavljali  učenici drugog razreda smjera hotelijersko – turistički tehničar .

Sara Bogdan, Ana Parčina, Sara Ćupurdija i Martina Juričić su sa nastavnicima Ivanom Drnasin i Andrijom Krištićem  doživjeli su  poviiest od doba Rimskog carstva do današnjih dana Istanbula.

Na dvosatnom krstarenju Bosporom, tjesnacem koji spaja dio Europe i Rusije sa Sredozemljem, slušali su o najvažnijim momentima turske povijesti , ali i vidjeli raskošne vile na azijskoj i europskoj strani  Bospora.

Spice Bazaar i Grand Bazaar su dva najveća trgovačka prekrivena kompleksa. Spice Bazaar je u početku  bio mjesto samo za trgovinu začinima, dok je  danas to mjesto za različite trgovine. Grand Bazaar je najveći i najstariji prekriveni prostor trgovina, izgrađen sredinom 15. stoljeća. Sastoji se od 61 prekrivene ulice sa preko 3.000 trgovina, a dnevno ga posjećuje oko 300.000 posjetitelja.

Posjetili su Sulejmanovu džamiju, vrhunsko djelo arhitekta Sinana, nadahnitu izgledom i sjajem Aja Sofije.

Carigradski hipodrom ili Konstantinov Hipodrom je bivši hipodrom i kulturno središte Konstatinopola ( Istanbula ) u današnjoj Turskoj. Dao ga je  izgraditi car Konstantin I. Veliki prilikom njegove obnove Bizanta 324.

Hagia Sophia ( Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti ) izgrađevina je  od 408. do 415. godine. Uništena je u požaru  532.godine, za vrijeme vladavine Justinijana.On ju je odmah dao ponovno izgraditi. Ponovo je izgrađena za samo pet godina do (537.) i odmah je postigla svjetsku slavu.  Crkva je bila krunidbena crkva bizantskih careva. Nakon otomanske okupacije grada 1453. crkva je prenamijenjena u džamiju, a izvana su dodana četiri minareta.   Aju Sofiju je1935. godine Mustafa Kemal Atatürk dao pretvoriti u muzej. Kraj crkve nalazi se grob cara Konstantina Velikog.

Cisterna Bazilike je najveća od nekad nekoliko stotina cisterni ispod grada Konstantinopola ( Istanbula ) u današnjoj Turskoj. Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod nekadašnje antičke bazilike (po kojoj je dobila ime), a izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine bizantskog cara Justinijana I. Velikog kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda.

Topkapi Saraj je palača u Istanbulu koja je skoro 400 godina bila glavnom rezidencijom osmanskih sultana, od 1456.- 1856. godine.

Palača je tada bila mjesto održavanja mnogih povijesnih državnih događaja i kraljevskih zabava, a danas je muzej koji ima veliku i vrijednu kolekciju spomenika i umjetnina  i jedno od glavnih turističkih atrakcija Istanbula.

Miniaturk je najveći park minijatura na svijetu. Na jednom mjestu nalaze se 122 minijaturne  replika ( 1:25 ) svih poznatih znamenitosti tijekom turske 3.000 godina stare povijesti.

Panorama 1453 povijesni muzej sastoji se od panoramske umjetničke slike koja prikazuje osvajanje Carigrada. Nevjerojatnu sliku slikali su 8 umjetnika tijekom 5 godina sa 10.000 živih modela. Rezultat je 3D efekat, gdje se svaki posjetitelj osjeća svjedokom povijesne opsade. Pored toga zvuci bojnih pokliča,  topova i vojnih marševa pojačavaju cjelokupni dojam.

Uz povijesne i zabavne sadržaje učenici i nastavnici su uživali u tradicionlnoj turskoj kuhinji, radionicama organiziranim u školi, školskom festivalu tradicionalne hrane i plesa.. Iskušali se kao umjetnici u tehnici crtanja  Paper Marbelling, prezentirali materijalnu baštinu na Interaktivnoj mapi i odigrali timski igru  Escape Game.