Gastro natjecanje “Kreiraj sam”
Opće informacije
Mjesto održavanja natjecanja je hotel "Amphora" Split.
Vrijeme održavanja natjecanja: 05.03.- 08.03.2023.
Propozicije disciplina natjecanja:
GASTRO Kreiraj sam - turistička destinacija
GASTRO Kreiraj sam - Jelo s potpisom
GASTRO Kreiraj sam - postava stola za svečani menu
GASTRO Kreiraj sam - tko će brže, tko će bolje
GASTRO Kreiraj sam - Cocktail s potpisom
Prijava na natjecanje
U svakoj disciplini će sudjelovati po 10 škola turističko-ugostiteljskog usmjerenja sa područja cijele Republike Hrvatske i inozemstva.
Zbog ograničenog broja natjecatelja u disciplinama, prednost prijave će imati natjecatelji koji su se ranije prijavili. Kad se predviđeni broj mjesta popuni, ostale prijave koje se zaprime bit će na listi rezervnih natjecatelja. Ukoliko natjecatelj sa liste odustane, ista će se popuniti sa rang liste rezervnih natjecatelja.
Poveznica za prijavu natjecanja će biti dostupan od ponedjeljka, 13. 02. 2023. u 10 sati.
Po registraciji škole, prijavi i odabiru pojedine discipline, biti će automatski vidljiva i lista prijavljenih za tu disciplinu, s točnim vremenom prijave.
U nedjelju 05.03.2023. u 19:00 u hotelu Amfora održati će sve sastanak koordinatora sa mentorima disciplina i ždrijebanje za pojedine discipline.
Poveznica za prijavu ravnatelja.
Radujemo se vašem dolasku
Obavijesti po disciplinama
Jelo s potpisom
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u poslijepodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja i ždrijeb glavne namirnice za prvi natjecateljski dan. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
- Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak pripremiti mesno jelo od glavne namirnice koju im je ždrijeb dodijelio i to prema vlastitoj ideji. Pri radu natjecatelji će imati na raspolaganju zajedničku košaricu ostalih namirnica i začina.
- Svaki natjecateljski par priprema dva tanjura – jedan izložbeni, jedan za povjerenstvo.
- Prije same pripreme natjecatelji sastavljaju recepturu prema kojoj će pripremiti mesno jelo.
- Ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, ujednačenost, izgled, okus, higijena i urednost, tretiranje namirnica, iskoristivost namirnica - zero waste
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima 90 minuta.
- Treći dan 07.03.
- Drugi dan natjecanja. Natjecateljski parovi imaju zadatak pripreme ribljeg jela prema vlastitoj ideji. Na raspolaganju će im biti brancin i orada (zajedno sa kostima) koje su dan ranije filetirali natjecatelji discipline „ Kreiraj sam - Tko će brže, tko će bolje“. Uz filee na raspolaganju će imati zajedničku košaricu ostalih namirnica i začina
- Svaki natjecateljski par priprema dva tanjura - jedan izložbeni, jedan za ocjenjivačko povjerenstvo.
- Prije same pripreme natjecatelji sastavljaju recepturu prema kojoj će pripremiti riblje jelo od brancina i orade.
- Ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, izgled, okus, higijena i urednost, tretiranje namirnica, iskoristivost namirnica - zero waste
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima
90 minuta.
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Kuhar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4., 3. ili 2.godina)
- Natjecanje će se odvijati na 5 kuhinjskih boksova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10). U slučaju prostornih ograničenja moguće su i promjene.
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i pripravu zadanih jela.
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da se očekuje zdravstveno ispravna i probavljiva hrana, da količina odnosno normativi odgovaraju današnjim standardima, da se koriste samo sastojci navedeni u recepturi, da izložak mora izgledati prirodno, ukusno i skladno. Osobna higijena, higijena radnog prostora, opreme, uređaja i okruženja, te korištenje HACCP sustava se također boduju.
- Natjecatelji moraju donijeti svoju radnu odjeću i odgovarajuću obuću.
- Ne smiju se koristiti umjetne arome i dodaci, kao ni namirnice koje nisu navedene u košarici.
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, uređaje, posuđe, alat, živežne namirnice i sl.
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika.
- Konačan broj bodova svakog para predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod pripreme mesnog jela.
Košarica - glavna mesna namirnica:
Ramsteak cca 500gr, svinjski file cca 500gr, pola pileta cca 500gr
Košarica namirnica:
Maslinovo ulje, ulje suncokretovo, ocat vinski, aceto balsamico, maslac, sol, papar, tabasco, worcester, brašno glatko, brašno oštro, parmezan, gusnel, šećer, krumpir, tikvica, poriluk, cherry rajčica, kelj, špinat, mrkva, crveni luk, češnjak, peršin, maslac, sol, papar, parmezan, sir svježi, riža, jaja, mlijeko, limun, kiselo vrhnje, naranča, korijen celera, šampinjoni, krušne mrvice, panceta, pasirana rajčica, vrhnje za kuhanje
Koordinator discipline: IVAN ROMAC
Mobitel: 095 568 8954 E-mail: ivan.romac2@skole.hr
Redoslijed natjecatelja
R.br
Naziv jela
skola
grad
1
RAMSTEAK
Ugostiteljsko-turističko učilište
Zagreb
2
PILETINA
Turističko-ugostiteljska škola Split
Split
3
RAMSTEAK
Turistička i ugostiteljska Škola Dubrovnik
Dubrovnik
4
SVINJSKI FILE
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor
Maribor, Slovenija
5
SVINJSKI FILE
Srednja škola Biograd na Moru
Biograd na Moru
6
PILETINA
Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu
Pula
7
PILETINA
Turističko-ugostiteljska škola
Šibenik
8
SVINJSKI FILE
Srednja škola Zabok
Zabok
9
RAMSTEAK
Srednja strukovna škola Makarska
Makarska
10
RAMSTEAK
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
Celje, Slovenija
11
PILETINA
Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin
Knin
12
SVINJSKI FILE
SSŠ "Blaž Jurjev Trogiranin"
Trogir
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Jelo s potpisom" su osvojili učenici Dominik Škalec i Mauro Car pod mentorstvom nastavnika Tomislava Vranića iz Srednje škole Zabok.
Drugo mjesto u disciplini "Jelo s potpisom" su osvojili učenici Iva Jakoliš i Ante Mihovil Končevski pod mentorstvom nastavnice Biserke Šmit iz Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Tko će brže, tko će bolje
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u popodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
- Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak filetirati ribu (orada i brancin) – jedan učenik će filetirati brancina, drugi oradu. Natjecatelji samostalno odlučuju tko će filetirati koju ribu. (Nakon filetiranja ribe kosti trebaju ostati na raspolaganju natjecateljima druge kuharske discipline)
- VAŽNA NAPOMENA svi sudionici donose pincetu za vađenje kostiju ribe.
- Ocjenjivanje: brzina, spretnost, kvaliteta filea, higijena i urednost, iskoristivost namirnica - zero waste
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima 30 minuta.
- Treći dan 07.03.
- Drugi dan natjecanja. Natjecateljski parovi imaju zadatak priprave cocktail-a od škampi – učenici istovremeno pripremaju cocktail od škampi prema vlastitoj ideji služeći se artiklima iz zadane košarice namirnica.
Svaki natjecatelj priprema dva cocktaila – jedan izložbeni, jedan za povjerenstvo. Prije same priprave natjecatelji sastavljaju recepturu za izradu hladnoga predjela- cocktail od škampi koristeći se namirnicama iz zadane košarice.
- Ocjenjivanje: sinkronizacija rada, izgled, okus, higijena, urednost, tretiranje namirnica, iskoristivost namirnica
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima
60 minuta.
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Konobar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4.,
3. ili 2.godina)
- Natjecanje će se odvijati na 5 kuhinjskih boksova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10). U slučaju prostornih ograničenja moguće su i promjene.
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i pripravu hladnog predjela.
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da se očekuje zdravstveno ispravna i probavljiva hrana, da količina odnosno normativi odgovaraju današnjim standardima, da se koriste samo sastojci navedeni u recepturi, da izložak mora izgledati prirodno, ukusno i skladno. Osobna higijena, higijena radnog prostora, opreme, uređaja i okruženja, te korištenje HACCP sustava se također boduju.
- Natjecatelji moraju donijeti svoju radnu odjeću i odgovarajuću obuću.
- Ne smiju se koristiti umjetne arome i dodaci, kao ni namirnice koje nisu navedene u košarici. Natjecatelji će uradak prezentirati u cocktail čašama.
- Natjecatelji mogu donijeti vlastiti alat (noževe, izrezivače, pribor za ukrašavanje, razni oblici-kalupi).
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, uređaje, posuđe, alat, živežne namirnice i sl.)
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika. Kod zadataka filetiranja ribe i priprave coctaila od škampi rad natjecatelja se pojedinačno boduje nakon čega se bodovi zbrajaju i dijele sa dva te se na taj način dobije broj bodova para.
- Konačan broj bodova svakog para predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod priprave cocktaila od škampi
Košarica namirnica:
Repovi škampi (unaprijed pripremljeni), majoneza, zelena salata, avokado, tabasco, kajenski papar, bijeli papar, sol, limun, naranča, ketchup, cognac, kiselo vrhnje.
- Koordinator discipline: RONALD TOPALOVIĆ
Redoslijed natjecatelja
R.broj
skola
grad
1
Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu
Pula
2
SSŠ bana Josipa Jelačića Sinj
Sinj
3
Ugostiteljsko-turističko učilište
Zagreb
4
Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš
Omiš
5
Turistička i ugostiteljska Škola Dubrovnik
Dubrovnik
6
Srednja škola Biograd na Moru
Biograd na Moru
7
Turističko-ugostiteljska škola Split
Split
8
Ssš Blaž Jurjev Trogiranin
Trogir
9
Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin
Knin
10
Srednja škola Metković
Metković
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Tko će brže, tko će bolje" su osvojili učenici Renato Domazet Lošo i Ante Krolo pod mentorstvom nastavnice Marije Šimunović iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj.
Drugo mjesto u disciplini "Tko će brže, tko će bolje" su osvojile učenice Lea Vrvilo i Ema Omerović pod mentorstvom nastavnice Marije Hell iz Srednje strukovne škole Blaž Jurjev Trogiranin, Trogir.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Cocktail s potpisom
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u poslijepodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak izraditi dekoracije prema vlastitoj ideji koristeći se materijalima iz zadane košarice.
- Svaki natjecatelj izrađuje dvije različite dekoracije. Dekoracije natjecatelja unutar istog tima ne smiju biti iste.
- Svaki natjecatelj izrađuje po dva primjerka svake dekoracije – jedan izložbeni, jedan za prosudbeno povjerenstvo
- Elementi za ocjenjivanje: Izgled dekoracije, složenost dekoracije, pravilno korištenje namirnica i materijala, izgled i urednost radnog mjesta.
Trajanje natjecanja – dvije grupe po pet parova, 30 minuta za svaku grupu
- Treći dan 07.03.
- Drugi dan natjecanja. Natjecatelji se natječu u pripremi duge mješavine prema vlastitoj ideji koristeći se zadanom košaricom napitaka. Oba natjecatelja istovremeno pripremaju identičan cocktail pri čemu se naglasak stavlja na sinkronizaciju njihova rada. Prije početka rada natjecatelji trebaju napisati recepturu duge mješavine.
- Elementi za ocjenjivanje: Sinkronizacija rada učenika, ujednačenost, izgled duge mješavine, okus duge mješavine, poštivanje pravila struke, urednost radnog mjesta.
- Svaki natjecatelj izrađuje dva primjerka duge mješavine – jedan izložbeni, jedan za prosudbeno povjerenstvo
- Prije pripreme duge mješavine natjecatelji (svi zajedno ili podijeljeni u dvije grupe) će imati na raspolaganju do 20 min za pripremu dekoracija.
Trajanje natjecanja – 10 minuta po jednom natjecateljskom paru. Između parova po pet minuta pauze za ocjenjivanje od strane ocjenjivačkog povjerenstva.
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole.. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Konobar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4.,3. ili 2.godina)
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i pripravu duge mješavine.
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da količina odnosno normativi odgovaraju današnjim standardima, da se koriste samo sastojci navedeni u recepturi.
- Natjecanje u izradi dekoracije će se odvijati na 5 stolova/boksova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10). Natjecanje u pripravi duge mješavine se odvija redoslijedom od 1 do 10
- Ne smiju se koristiti umjetne arome i dodaci, kao ni napitci koji nisu navedeni u košarici.
- Natjecatelji po želji mogu donijeti potreban alat za izradu dekoracije
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, uređaje, posuđe, alat, napitke, namirnice i sl.)
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika. Kod zadatka izrada dekoracije rad učenika se pojedinačno boduje nakon čega se bodovi zbrajaju i dijele sa dva te se na taj način dobije broj bodova za svaki par.
- Konačan broj bodova za svaki par predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod pripreme duge mješavine
- Košarica za dekoracije:
Voće: cocktail kandirana trešnje, ananas, naranča, limun, kiwi
Povrće: Paprika mini, mini krastavac, celer, lukovice, baby mrkva
Materijali/ukrasi: Slamke, stikersi drveni dvije vrste, salvetice za čaše
- Alkoholne baze za cocktail: Rum, vodka, whiskey
- Vrste sokova za cocktail: ananas, naranča, brusnica, limeta, višnja
- Vrste sirupa za cocktail: MONIN: Grenadin, Badem, Blue Curacao, Passion Fruite, Menta
- Ostala alkoholna pića: Liker od naranče(triple sec), Gran Marinier, Gin, Campari, Baileys
- Koordinator discipline: ANDRO BAN
- Mobitel: 095 394 3324 E-mail: andro.ban@gmail.com
Redoslijed natjecatelja
R.broj
skola
grad
1
Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu
Pula
2
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj-Scuoal di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno
Rovinj
3
Ugostiteljsko-turističko učilište
Zagreb
4
Turističko-ugostiteljska škola Split
Split
5
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor
Maribor, Slovenija
6
Srednja strukovna škola Makarska
Makarska
7
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica
Crikvenica
8
Srednja škola Zabok
Zabok
9
Ugostiteljska škola Opatija
Opatija
10
Turističko-ugostiteljska škola Split
Split
11
Turističko-ugostiteljska škola
Šibenik
12
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
Celje, Slovenija
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Cocktail s potpisom" su osvojile učenice Antea Bogdan i Marinela Pavlinović pod mentorstvom nastavnice Mihaele Pear iz Srednje strukovne škole Makarska.
Drugo mjesto u disciplini "Cocktail s potpisom" su osvojile učenici Valentina Mateša i Niko Šupe pod mentorstvom nastavnika Nikole Nimac iz Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Postava stola za svečani menu
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u popodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak
- postava stola za dvije osobe za svečani menu (min. 5 sljedova). Natjecatelji mogu birati i samostalno kreirati postavu. Natjecatelji će prije postavljanja stola trebati napisati od čega se sastoji svečani menu. Natjecatelji ne poslužuju sljedove jela svečanog menija već je njihov zadatak postava stola za kompletan svečani menu prema odabranim sastojcima iz zamišljenih košarica.
- Na raspolaganju će imati zamišljene košarice iz kojih će moći birati:
- Hladna predjela
- Juhe
- Topla predjela
- Glavna jela
- Završna jela
- Elementi za ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, sastavljanje menua prema pravilima struke, pravilan odabir pribora, izgled i urednost postavljenog stola.
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima
60 minuta.
- Treći dan 07.03.
Drugi dan natjecanja. Natjecatelji se natječu u paru. Prvi natjecatelj ima zadatak prezentirati (preporučiti) vino sa liste prema jelu koje mu je ždrijebom dodijeljeno sa liste jela. Drugi natjecatelj ima zadatak otvoriti i poslužiti vino za stolom za kojim sjede dvije osobe.
Prije početka natjecanja održat će se ždrijeb nakon kojeg će natjecatelji saznati za koje jelo će prezentirati (preporučiti) vino sa liste.
- Elementi za ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, prezentacija (preporuka) vina, sljubljivanje vina i jela, stručnost, poštivanje pravila struke.
- Trajanje natjecanja – Svaki natjecateljski par ima na raspolaganju 10 minuta. Između dva natjecateljska para pauza od 5 minuta (ocjenjivanje od strane prosudbenog povjerenstva)
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Konobar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4.,3. ili 2.godina)
- Natjecatelji u paru samostalno odlučuju koji će od njih biti zadužen za prezentaciju/preporuku vina a koji će biti zadužen za otvaranje i posluživanje vina.
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i sinkronizaciju rada
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da postave stola odgovaraju standardima struke, da se koriste samo pribori koje je osigurao organizator, da stol mora izgledati skladno i primjereno zadatku.
- Natjecatelji sa sobom donose svoju radnu odjeću. Uz nju može ponijeti svoj otvarač za vino, rukavice, šibice …
- U slučaju prostornih ograničenja natjecanje će se odvijati na 5 stolova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10)
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, pribor, vino i sl.)
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika. Kod zadatka prezentacije vina i posluživanja vina rad učenika se pojedinačno boduje nakon čega se bodovi zbrajaju i dijele sa dva te se na taj način dobije broj bodova para.
- Konačan broj bodova svakog para predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod prezentacije vina i posluživanja vina.
Prvi dan natjecanja:
- Zamišljena košarica aperitiva i digestiva:
Pelinkovac antique, Campari orange, Ballantines, Martell, Baileys, Grand marnier
-
Zamišljena košarica hladnih predjela:
Koktel od škampi, Goveđi carpaccio, Pršut s dinjom
-
Zamišljena košarica juha:
Krepka goveđa juha, Krem juha od šparoga, Riblja juha od grdobine
Zamišljena košarica toplih predjela:
Rezanci sa plodovima mora, Teleći rižot, Zapečeni patlidžan sa sirom
- Zamišljena košarica glavnih jela:
Goveđa pisanica Welington, Lubin u soli, Punjena teleća prsa, Svinjski filet u umaku od senfa
- Zamišljena košarica završnih jela:
Slastice:
Tiramisu, Rožata, Čokoladni sufle
Sladoledi:
Sladoled jagoda, Sladoled čokolada, Sladoled vanilija
Sirevi:
Roquefort, Camembert, Paški sir
Voće:
Ananas, Kivi, Lubenica
- Dekoracije stola:
Svježe cvijeće, vaza, podloga za aranžman, svijećnjak
Drugi dan natjecanja:
Lista vina:
Kujundžuša
Jerković Grk Bire
Pribidrag
Mimica Merlot
Korlat
Muškat momjanski Kozlović
Lista jela za odabir vina:
Pohana grdobina
Juneći obrazi u umaku od vina i borovnica
Zubatac na žaru
Savijača od jabuka
Koordinator discipline: VEDRAN BAUK
Mobitel: 095 906 2534 E-mail: vedranbauk@gmail.com
Redoslijed natjecatelja
R.br
jelo
skola
grad
1
ZUBATAC NA ŽARU
Turističko-ugostiteljska škola Split
Split
2
POHANA GRDOBINA
Srednja škola Biograd na Moru
Biograd na Moru
3
JUNEĆI OBRAZI U UMAKU OD VINA I BOROVNICA
Ugostiteljska škola Opatija
Opatija
4
SAVIJAČA OD JABUKA
SSŠ "Blaž Jurjev Trogiranin"
Trogir
5
SAVIJAČA OD JABUKA
SSŠ bana Josipa Jelačića Sinj
Sinj
6
POHANA GRDOBINA
Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu
Pula
7
SAVIJAČA OD JABUKA
Ugostiteljsko-turističko učilište
Zagreb
8
POHANA GRDOBINA
Srednja škola Antun Matijašević-Karamaneo
Vis
9
ZUBATAC NA ŽARU
Srednja škola Tina Ujevića
Vrgorac
10
JUNEĆI OBRAZI U UMAKU OD VINA I BOROVNICA
Srednja strukovna škola Makarska
Makarska
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini " Postava stola za svečani menu" su osvojili učenici Renato Katuša i Ante Zupčić pod mentorstvom nastavnika Petra Jureško iz Srednje škole Biograd na Moru.
Drugo mjesto u disciplini " Postava stola za svečani menu" su osvojile učenice Anđela Zebić i Lara Barać pod mentorstvom nastavnice Katarine Sablić iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Destinacija
Propozicije natjecanja
Vrijeme održavanja: 05. – 08.03.2023. Mjesto održavanja: hotel "Amphora" Hodogram:
-
Prvi dan NEDJELJA 05.03
Dolazak natjecatelja i mentora u popodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera i druženje.
-
Drugi dan PONEDJELJAK 06.03.
Organizirano stručno vođenje po hotelu, organiziran prijevoz, organizirano vođenje po gradu od strane licenciranog turističkog vodiča i organizirani povratak u hotel.
-
Treći dan UTORAK 07.03.
Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) će imati ukupno 120 minuta za izradu prezentacije na zadanu temu koja će biti vezana uz destinaciju u kojoj gostuju. Početak u 10.00, završetak u 12.00.
.Natjecateljski parovi će, prema održanom ždrijebu, prezentirati svoje radove. Trajanje prezentacije po jednom natjecateljskom paru je maksimalno 10 minuta. Između svake prezentacije je razmak od 5 min da prosudbeno povjerenstvo ocijeni prezentaciju.
Početak u 14.00, završetak u 16.00
-
Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada. Početak u 10.00.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- Svaki par čine po dva učenika iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. HTT i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja (npr. 4. i 3. i slično)
- Natjecatelji prezentiraju destinaciju u kojoj se odvija natjecanje „Gastro kreiraj sam“ .
- Natjecatelji sami kreiraju naslov prezentacije.
- Prezentacija se izrađuje na hrvatskom i engleskom jeziku
- Natjecatelji prezentaciju mogu raditi u alatu po izboru: Power Point, Canva, Prezi, Microsofte Sway, Google Slides……
- Natjecatelji smiju koristiti fotografije i videa koji su sami napravili za vrijeme oganiziranog vođenja.
- Za izradu prezentacije organizator će osigurati jedan laptop po svakom natjecateljskom paru. Ukoliko žele natjecatelji mogu sa sobom donijeti dodatni laptop i svakom paru je dozvoljeno koristiti dva laptopa. Konačan uradak se predaje na službenom laptopu. U slučaju odabira alata koji se upotrebljava online
povjerenstvo će osigurati prijenos urađenog materijala kroz dokumente na službenom laptopu.
- Elementi ocjenjivanja: Sadržaj se temelji na organiziranom vođenju, usklađenost sadržaja sa foto i video materijalima, kreativnost, prezentacijske vještine, upotreba stranog jezika.
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od renomiranih turističkih stručnjaka.
- Konačan broj bodova predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova u najvećem modulu ocjenjivanja.
Koordinatorici discipline: SANJA VIDAN TEŠIJA
Mobitel: 091 764 4354 E-mail: sanja.vidan.tesija@gmail.com
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Destinacija" su osvojile učenice Lara Mavrin i Gita Lajtman pod mentorstvom nastavnice Anje Čvrk Jakopić iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.
Drugo mjesto u disciplini "Destinacija" su osvojile učenice Mia Fidler i Helena Perić pod mentorstvom nastavnice Ivane Bubrić Buzov iz Turističko-ugostiteljske škole Split.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Opće informacije
Mjesto održavanja natjecanja je hotel "Amphora" Split.
Vrijeme održavanja natjecanja: 05.03.- 08.03.2023.
Propozicije disciplina natjecanja:
GASTRO Kreiraj sam - turistička destinacija
GASTRO Kreiraj sam - Jelo s potpisom
GASTRO Kreiraj sam - postava stola za svečani menu
GASTRO Kreiraj sam - tko će brže, tko će bolje
GASTRO Kreiraj sam - Cocktail s potpisom
Prijava na natjecanje
U svakoj disciplini će sudjelovati po 10 škola turističko-ugostiteljskog usmjerenja sa područja cijele Republike Hrvatske i inozemstva.
Zbog ograničenog broja natjecatelja u disciplinama, prednost prijave će imati natjecatelji koji su se ranije prijavili. Kad se predviđeni broj mjesta popuni, ostale prijave koje se zaprime bit će na listi rezervnih natjecatelja. Ukoliko natjecatelj sa liste odustane, ista će se popuniti sa rang liste rezervnih natjecatelja.
Poveznica za prijavu natjecanja će biti dostupan od ponedjeljka, 13. 02. 2023. u 10 sati.
Po registraciji škole, prijavi i odabiru pojedine discipline, biti će automatski vidljiva i lista prijavljenih za tu disciplinu, s točnim vremenom prijave.
U nedjelju 05.03.2023. u 19:00 u hotelu Amfora održati će sve sastanak koordinatora sa mentorima disciplina i ždrijebanje za pojedine discipline.
Poveznica za prijavu ravnatelja.
Radujemo se vašem dolasku
Obavijesti po disciplinama
Jelo s potpisom
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u poslijepodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja i ždrijeb glavne namirnice za prvi natjecateljski dan. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
- Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak pripremiti mesno jelo od glavne namirnice koju im je ždrijeb dodijelio i to prema vlastitoj ideji. Pri radu natjecatelji će imati na raspolaganju zajedničku košaricu ostalih namirnica i začina.
- Svaki natjecateljski par priprema dva tanjura – jedan izložbeni, jedan za povjerenstvo.
- Prije same pripreme natjecatelji sastavljaju recepturu prema kojoj će pripremiti mesno jelo.
- Ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, ujednačenost, izgled, okus, higijena i urednost, tretiranje namirnica, iskoristivost namirnica - zero waste
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima 90 minuta.
- Treći dan 07.03.
- Drugi dan natjecanja. Natjecateljski parovi imaju zadatak pripreme ribljeg jela prema vlastitoj ideji. Na raspolaganju će im biti brancin i orada (zajedno sa kostima) koje su dan ranije filetirali natjecatelji discipline „ Kreiraj sam - Tko će brže, tko će bolje“. Uz filee na raspolaganju će imati zajedničku košaricu ostalih namirnica i začina
- Svaki natjecateljski par priprema dva tanjura - jedan izložbeni, jedan za ocjenjivačko povjerenstvo.
- Prije same pripreme natjecatelji sastavljaju recepturu prema kojoj će pripremiti riblje jelo od brancina i orade.
- Ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, izgled, okus, higijena i urednost, tretiranje namirnica, iskoristivost namirnica - zero waste
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima
90 minuta.
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Kuhar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4., 3. ili 2.godina)
- Natjecanje će se odvijati na 5 kuhinjskih boksova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10). U slučaju prostornih ograničenja moguće su i promjene.
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i pripravu zadanih jela.
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da se očekuje zdravstveno ispravna i probavljiva hrana, da količina odnosno normativi odgovaraju današnjim standardima, da se koriste samo sastojci navedeni u recepturi, da izložak mora izgledati prirodno, ukusno i skladno. Osobna higijena, higijena radnog prostora, opreme, uređaja i okruženja, te korištenje HACCP sustava se također boduju.
- Natjecatelji moraju donijeti svoju radnu odjeću i odgovarajuću obuću.
- Ne smiju se koristiti umjetne arome i dodaci, kao ni namirnice koje nisu navedene u košarici.
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, uređaje, posuđe, alat, živežne namirnice i sl.
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika.
- Konačan broj bodova svakog para predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod pripreme mesnog jela.
Košarica - glavna mesna namirnica:
Ramsteak cca 500gr, svinjski file cca 500gr, pola pileta cca 500gr
Košarica namirnica:
Maslinovo ulje, ulje suncokretovo, ocat vinski, aceto balsamico, maslac, sol, papar, tabasco, worcester, brašno glatko, brašno oštro, parmezan, gusnel, šećer, krumpir, tikvica, poriluk, cherry rajčica, kelj, špinat, mrkva, crveni luk, češnjak, peršin, maslac, sol, papar, parmezan, sir svježi, riža, jaja, mlijeko, limun, kiselo vrhnje, naranča, korijen celera, šampinjoni, krušne mrvice, panceta, pasirana rajčica, vrhnje za kuhanje
Koordinator discipline: IVAN ROMAC
Mobitel: 095 568 8954 E-mail: ivan.romac2@skole.hr
Redoslijed natjecatelja
R.br |
Naziv jela |
skola |
grad |
1 |
RAMSTEAK | Ugostiteljsko-turističko učilište | Zagreb |
2 |
PILETINA | Turističko-ugostiteljska škola Split | Split |
3 |
RAMSTEAK | Turistička i ugostiteljska Škola Dubrovnik | Dubrovnik |
4 |
SVINJSKI FILE | Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor | Maribor, Slovenija |
5 |
SVINJSKI FILE | Srednja škola Biograd na Moru | Biograd na Moru |
6 |
PILETINA | Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu | Pula |
7 |
PILETINA | Turističko-ugostiteljska škola | Šibenik |
8 |
SVINJSKI FILE | Srednja škola Zabok | Zabok |
9 |
RAMSTEAK | Srednja strukovna škola Makarska | Makarska |
10 |
RAMSTEAK | Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje | Celje, Slovenija |
11 |
PILETINA | Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin | Knin |
12 |
SVINJSKI FILE | SSŠ "Blaž Jurjev Trogiranin" | Trogir |
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Jelo s potpisom" su osvojili učenici Dominik Škalec i Mauro Car pod mentorstvom nastavnika Tomislava Vranića iz Srednje škole Zabok.
Drugo mjesto u disciplini "Jelo s potpisom" su osvojili učenici Iva Jakoliš i Ante Mihovil Končevski pod mentorstvom nastavnice Biserke Šmit iz Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Tko će brže, tko će bolje
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u popodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
- Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak filetirati ribu (orada i brancin) – jedan učenik će filetirati brancina, drugi oradu. Natjecatelji samostalno odlučuju tko će filetirati koju ribu. (Nakon filetiranja ribe kosti trebaju ostati na raspolaganju natjecateljima druge kuharske discipline)
- VAŽNA NAPOMENA svi sudionici donose pincetu za vađenje kostiju ribe.
- Ocjenjivanje: brzina, spretnost, kvaliteta filea, higijena i urednost, iskoristivost namirnica - zero waste
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima 30 minuta.
- Treći dan 07.03.
- Drugi dan natjecanja. Natjecateljski parovi imaju zadatak priprave cocktail-a od škampi – učenici istovremeno pripremaju cocktail od škampi prema vlastitoj ideji služeći se artiklima iz zadane košarice namirnica.
Svaki natjecatelj priprema dva cocktaila – jedan izložbeni, jedan za povjerenstvo. Prije same priprave natjecatelji sastavljaju recepturu za izradu hladnoga predjela- cocktail od škampi koristeći se namirnicama iz zadane košarice.
- Ocjenjivanje: sinkronizacija rada, izgled, okus, higijena, urednost, tretiranje namirnica, iskoristivost namirnica
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima
60 minuta.
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Konobar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4.,
3. ili 2.godina)
- Natjecanje će se odvijati na 5 kuhinjskih boksova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10). U slučaju prostornih ograničenja moguće su i promjene.
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i pripravu hladnog predjela.
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da se očekuje zdravstveno ispravna i probavljiva hrana, da količina odnosno normativi odgovaraju današnjim standardima, da se koriste samo sastojci navedeni u recepturi, da izložak mora izgledati prirodno, ukusno i skladno. Osobna higijena, higijena radnog prostora, opreme, uređaja i okruženja, te korištenje HACCP sustava se također boduju.
- Natjecatelji moraju donijeti svoju radnu odjeću i odgovarajuću obuću.
- Ne smiju se koristiti umjetne arome i dodaci, kao ni namirnice koje nisu navedene u košarici. Natjecatelji će uradak prezentirati u cocktail čašama.
- Natjecatelji mogu donijeti vlastiti alat (noževe, izrezivače, pribor za ukrašavanje, razni oblici-kalupi).
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, uređaje, posuđe, alat, živežne namirnice i sl.)
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika. Kod zadataka filetiranja ribe i priprave coctaila od škampi rad natjecatelja se pojedinačno boduje nakon čega se bodovi zbrajaju i dijele sa dva te se na taj način dobije broj bodova para.
- Konačan broj bodova svakog para predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod priprave cocktaila od škampi
Košarica namirnica:
Repovi škampi (unaprijed pripremljeni), majoneza, zelena salata, avokado, tabasco, kajenski papar, bijeli papar, sol, limun, naranča, ketchup, cognac, kiselo vrhnje.
- Koordinator discipline: RONALD TOPALOVIĆ
Redoslijed natjecatelja
R.broj |
skola |
grad |
1 |
Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu | Pula |
2 |
SSŠ bana Josipa Jelačića Sinj | Sinj |
3 |
Ugostiteljsko-turističko učilište | Zagreb |
4 |
Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš | Omiš |
5 |
Turistička i ugostiteljska Škola Dubrovnik | Dubrovnik |
6 |
Srednja škola Biograd na Moru | Biograd na Moru |
7 |
Turističko-ugostiteljska škola Split | Split |
8 |
Ssš Blaž Jurjev Trogiranin | Trogir |
9 |
Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin | Knin |
10 |
Srednja škola Metković | Metković |
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Tko će brže, tko će bolje" su osvojili učenici Renato Domazet Lošo i Ante Krolo pod mentorstvom nastavnice Marije Šimunović iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj.
Drugo mjesto u disciplini "Tko će brže, tko će bolje" su osvojile učenice Lea Vrvilo i Ema Omerović pod mentorstvom nastavnice Marije Hell iz Srednje strukovne škole Blaž Jurjev Trogiranin, Trogir.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Cocktail s potpisom
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u poslijepodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak izraditi dekoracije prema vlastitoj ideji koristeći se materijalima iz zadane košarice.
- Svaki natjecatelj izrađuje dvije različite dekoracije. Dekoracije natjecatelja unutar istog tima ne smiju biti iste.
- Svaki natjecatelj izrađuje po dva primjerka svake dekoracije – jedan izložbeni, jedan za prosudbeno povjerenstvo
- Elementi za ocjenjivanje: Izgled dekoracije, složenost dekoracije, pravilno korištenje namirnica i materijala, izgled i urednost radnog mjesta.
Trajanje natjecanja – dvije grupe po pet parova, 30 minuta za svaku grupu
- Treći dan 07.03.
- Drugi dan natjecanja. Natjecatelji se natječu u pripremi duge mješavine prema vlastitoj ideji koristeći se zadanom košaricom napitaka. Oba natjecatelja istovremeno pripremaju identičan cocktail pri čemu se naglasak stavlja na sinkronizaciju njihova rada. Prije početka rada natjecatelji trebaju napisati recepturu duge mješavine.
- Elementi za ocjenjivanje: Sinkronizacija rada učenika, ujednačenost, izgled duge mješavine, okus duge mješavine, poštivanje pravila struke, urednost radnog mjesta.
- Svaki natjecatelj izrađuje dva primjerka duge mješavine – jedan izložbeni, jedan za prosudbeno povjerenstvo
- Prije pripreme duge mješavine natjecatelji (svi zajedno ili podijeljeni u dvije grupe) će imati na raspolaganju do 20 min za pripremu dekoracija.
Trajanje natjecanja – 10 minuta po jednom natjecateljskom paru. Između parova po pet minuta pauze za ocjenjivanje od strane ocjenjivačkog povjerenstva.
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole.. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Konobar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4.,3. ili 2.godina)
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i pripravu duge mješavine.
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da količina odnosno normativi odgovaraju današnjim standardima, da se koriste samo sastojci navedeni u recepturi.
- Natjecanje u izradi dekoracije će se odvijati na 5 stolova/boksova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10). Natjecanje u pripravi duge mješavine se odvija redoslijedom od 1 do 10
- Ne smiju se koristiti umjetne arome i dodaci, kao ni napitci koji nisu navedeni u košarici.
- Natjecatelji po želji mogu donijeti potreban alat za izradu dekoracije
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, uređaje, posuđe, alat, napitke, namirnice i sl.)
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika. Kod zadatka izrada dekoracije rad učenika se pojedinačno boduje nakon čega se bodovi zbrajaju i dijele sa dva te se na taj način dobije broj bodova za svaki par.
- Konačan broj bodova za svaki par predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod pripreme duge mješavine
- Košarica za dekoracije:
Voće: cocktail kandirana trešnje, ananas, naranča, limun, kiwi
Povrće: Paprika mini, mini krastavac, celer, lukovice, baby mrkva
Materijali/ukrasi: Slamke, stikersi drveni dvije vrste, salvetice za čaše
- Alkoholne baze za cocktail: Rum, vodka, whiskey
- Vrste sokova za cocktail: ananas, naranča, brusnica, limeta, višnja
- Vrste sirupa za cocktail: MONIN: Grenadin, Badem, Blue Curacao, Passion Fruite, Menta
- Ostala alkoholna pića: Liker od naranče(triple sec), Gran Marinier, Gin, Campari, Baileys
- Koordinator discipline: ANDRO BAN
- Mobitel: 095 394 3324 E-mail: andro.ban@gmail.com
Redoslijed natjecatelja
R.broj |
skola |
grad |
1 |
Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu | Pula |
2 |
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj-Scuoal di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno | Rovinj |
3 |
Ugostiteljsko-turističko učilište | Zagreb |
4 |
Turističko-ugostiteljska škola Split | Split |
5 |
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor | Maribor, Slovenija |
6 |
Srednja strukovna škola Makarska | Makarska |
7 |
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica | Crikvenica |
8 |
Srednja škola Zabok | Zabok |
9 |
Ugostiteljska škola Opatija | Opatija |
10 |
Turističko-ugostiteljska škola Split | Split |
11 |
Turističko-ugostiteljska škola | Šibenik |
12 |
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje | Celje, Slovenija |
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Cocktail s potpisom" su osvojile učenice Antea Bogdan i Marinela Pavlinović pod mentorstvom nastavnice Mihaele Pear iz Srednje strukovne škole Makarska.
Drugo mjesto u disciplini "Cocktail s potpisom" su osvojile učenici Valentina Mateša i Niko Šupe pod mentorstvom nastavnika Nikole Nimac iz Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Postava stola za svečani menu
Propozicije natjecanja
Hodogram:
- Prvi dan 05.03.
Dolazak natjecatelja i mentora u popodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera te druženje.
- Drugi dan 06.03.
Prvi dan natjecanja. Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) imaju zadatak
- postava stola za dvije osobe za svečani menu (min. 5 sljedova). Natjecatelji mogu birati i samostalno kreirati postavu. Natjecatelji će prije postavljanja stola trebati napisati od čega se sastoji svečani menu. Natjecatelji ne poslužuju sljedove jela svečanog menija već je njihov zadatak postava stola za kompletan svečani menu prema odabranim sastojcima iz zamišljenih košarica.
- Na raspolaganju će imati zamišljene košarice iz kojih će moći birati:
- Hladna predjela
- Juhe
- Topla predjela
- Glavna jela
- Završna jela
- Elementi za ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, sastavljanje menua prema pravilima struke, pravilan odabir pribora, izgled i urednost postavljenog stola.
- Trajanje natjecanja – Natjecateljski parovi su podijeljeni u dvije grupe (prva grupa od 1 do 5, druga grupa od 6 do 10). Svaka grupa za rad na raspolaganju ima
60 minuta.
- Treći dan 07.03.
Drugi dan natjecanja. Natjecatelji se natječu u paru. Prvi natjecatelj ima zadatak prezentirati (preporučiti) vino sa liste prema jelu koje mu je ždrijebom dodijeljeno sa liste jela. Drugi natjecatelj ima zadatak otvoriti i poslužiti vino za stolom za kojim sjede dvije osobe.
Prije početka natjecanja održat će se ždrijeb nakon kojeg će natjecatelji saznati za koje jelo će prezentirati (preporučiti) vino sa liste.
- Elementi za ocjenjivanje: Sinkronizacija rada, prezentacija (preporuka) vina, sljubljivanje vina i jela, stručnost, poštivanje pravila struke.
- Trajanje natjecanja – Svaki natjecateljski par ima na raspolaganju 10 minuta. Između dva natjecateljska para pauza od 5 minuta (ocjenjivanje od strane prosudbenog povjerenstva)
- Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- U paru su učenici iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. Konobar i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja ( 4.,3. ili 2.godina)
- Natjecatelji u paru samostalno odlučuju koji će od njih biti zadužen za prezentaciju/preporuku vina a koji će biti zadužen za otvaranje i posluživanje vina.
- Naglasak natjecanja odnosi se na iskazane vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje praktičnih zadatka kao i sinkronizaciju rada
- Natjecatelji se moraju pridržavati svih pravila i propisa struke što znači da se očekuje pravilna osnovna priprema u skladu struke, da postave stola odgovaraju standardima struke, da se koriste samo pribori koje je osigurao organizator, da stol mora izgledati skladno i primjereno zadatku.
- Natjecatelji sa sobom donose svoju radnu odjeću. Uz nju može ponijeti svoj otvarač za vino, rukavice, šibice …
- U slučaju prostornih ograničenja natjecanje će se odvijati na 5 stolova u dvije grupe natjecatelja (prva grupa od 1 do 5 i druga grupa od 6 do 10)
- RCK FITSplit kao domaćin osigurava tehničke i materijalne uvjete za provedbu natjecanja (prostor, opremu, pribor, vino i sl.)
Prosudbeno povjerenstvo:
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od mentora/nastavnika natjecatelja ili nastavnika iz škola koje se ne natječu. Član prosudbenog povjerenstva ne sudjeluje u ocjenjivanju radova natjecatelja iz njegove škole.
- Članovi prosudbenog povjerenstva mogu biti i stručnjaci iz gospodarstva.
- Boduje se učinak tima a ne pojedinog učenika. Kod zadatka prezentacije vina i posluživanja vina rad učenika se pojedinačno boduje nakon čega se bodovi zbrajaju i dijele sa dva te se na taj način dobije broj bodova para.
- Konačan broj bodova svakog para predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva za oba dana natjecanja.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova kod prezentacije vina i posluživanja vina.
Prvi dan natjecanja:
- Zamišljena košarica aperitiva i digestiva:
Pelinkovac antique, Campari orange, Ballantines, Martell, Baileys, Grand marnier
-
Zamišljena košarica hladnih predjela:
Koktel od škampi, Goveđi carpaccio, Pršut s dinjom
-
Zamišljena košarica juha:
Krepka goveđa juha, Krem juha od šparoga, Riblja juha od grdobine
Zamišljena košarica toplih predjela:
Rezanci sa plodovima mora, Teleći rižot, Zapečeni patlidžan sa sirom
- Zamišljena košarica glavnih jela:
Goveđa pisanica Welington, Lubin u soli, Punjena teleća prsa, Svinjski filet u umaku od senfa
- Zamišljena košarica završnih jela:
Slastice:
Tiramisu, Rožata, Čokoladni sufle
Sladoledi:
Sladoled jagoda, Sladoled čokolada, Sladoled vanilija
Sirevi:
Roquefort, Camembert, Paški sir
Voće:
Ananas, Kivi, Lubenica
- Dekoracije stola:
Svježe cvijeće, vaza, podloga za aranžman, svijećnjak
Drugi dan natjecanja:
Lista vina:
Kujundžuša
Jerković Grk Bire
Pribidrag
Mimica Merlot
Korlat
Muškat momjanski Kozlović
Lista jela za odabir vina:
Pohana grdobina
Juneći obrazi u umaku od vina i borovnica
Zubatac na žaru
Savijača od jabuka
Koordinator discipline: VEDRAN BAUK
Mobitel: 095 906 2534 E-mail: vedranbauk@gmail.com
Redoslijed natjecatelja
R.br | jelo | skola | grad |
1 | ZUBATAC NA ŽARU | Turističko-ugostiteljska škola Split | Split |
2 | POHANA GRDOBINA | Srednja škola Biograd na Moru | Biograd na Moru |
3 | JUNEĆI OBRAZI U UMAKU OD VINA I BOROVNICA | Ugostiteljska škola Opatija | Opatija |
4 | SAVIJAČA OD JABUKA | SSŠ "Blaž Jurjev Trogiranin" | Trogir |
5 | SAVIJAČA OD JABUKA | SSŠ bana Josipa Jelačića Sinj | Sinj |
6 | POHANA GRDOBINA | Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu | Pula |
7 | SAVIJAČA OD JABUKA | Ugostiteljsko-turističko učilište | Zagreb |
8 | POHANA GRDOBINA | Srednja škola Antun Matijašević-Karamaneo | Vis |
9 | ZUBATAC NA ŽARU | Srednja škola Tina Ujevića | Vrgorac |
10 | JUNEĆI OBRAZI U UMAKU OD VINA I BOROVNICA | Srednja strukovna škola Makarska | Makarska |
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini " Postava stola za svečani menu" su osvojili učenici Renato Katuša i Ante Zupčić pod mentorstvom nastavnika Petra Jureško iz Srednje škole Biograd na Moru.
Drugo mjesto u disciplini " Postava stola za svečani menu" su osvojile učenice Anđela Zebić i Lara Barać pod mentorstvom nastavnice Katarine Sablić iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.
Destinacija
Propozicije natjecanja
Vrijeme održavanja: 05. – 08.03.2023. Mjesto održavanja: hotel "Amphora" Hodogram:
-
Prvi dan NEDJELJA 05.03
Dolazak natjecatelja i mentora u popodnevnim satima te smještaj u hotel (za natjecatelje i mentore koji su udaljeni od Splita). Nakon odmora okupljanje u restoranu hotela, upoznavanje te kratak ždrijeb redoslijeda nastupanja natjecatelja. Nakon toga večera i druženje.
-
Drugi dan PONEDJELJAK 06.03.
Organizirano stručno vođenje po hotelu, organiziran prijevoz, organizirano vođenje po gradu od strane licenciranog turističkog vodiča i organizirani povratak u hotel.
-
Treći dan UTORAK 07.03.
Natjecateljski parovi (ukupno 10 parova) će imati ukupno 120 minuta za izradu prezentacije na zadanu temu koja će biti vezana uz destinaciju u kojoj gostuju. Početak u 10.00, završetak u 12.00.
.Natjecateljski parovi će, prema održanom ždrijebu, prezentirati svoje radove. Trajanje prezentacije po jednom natjecateljskom paru je maksimalno 10 minuta. Između svake prezentacije je razmak od 5 min da prosudbeno povjerenstvo ocijeni prezentaciju.
Početak u 14.00, završetak u 16.00
-
Četvrti dan 08.03.
Proglašenje pobjednika i podjela nagrada. Početak u 10.00.
Pravila natjecanja:
- Natjecanje se odvija između 10 parova učenika
- Svaki par čine po dva učenika iz iste škole. Učenici mogu biti iz različitih obrazovnih smjerova (npr. HTT i THK ili slično) te mogu biti na različitim godinama obrazovanja (npr. 4. i 3. i slično)
- Natjecatelji prezentiraju destinaciju u kojoj se odvija natjecanje „Gastro kreiraj sam“ .
- Natjecatelji sami kreiraju naslov prezentacije.
- Prezentacija se izrađuje na hrvatskom i engleskom jeziku
- Natjecatelji prezentaciju mogu raditi u alatu po izboru: Power Point, Canva, Prezi, Microsofte Sway, Google Slides……
- Natjecatelji smiju koristiti fotografije i videa koji su sami napravili za vrijeme oganiziranog vođenja.
- Za izradu prezentacije organizator će osigurati jedan laptop po svakom natjecateljskom paru. Ukoliko žele natjecatelji mogu sa sobom donijeti dodatni laptop i svakom paru je dozvoljeno koristiti dva laptopa. Konačan uradak se predaje na službenom laptopu. U slučaju odabira alata koji se upotrebljava online
povjerenstvo će osigurati prijenos urađenog materijala kroz dokumente na službenom laptopu.
- Elementi ocjenjivanja: Sadržaj se temelji na organiziranom vođenju, usklađenost sadržaja sa foto i video materijalima, kreativnost, prezentacijske vještine, upotreba stranog jezika.
- Prosudbeno povjerenstvo će biti sastavljeno od renomiranih turističkih stručnjaka.
- Konačan broj bodova predstavlja aritmetičku sredinu zbroja bodova svih članova prosudbenog povjerenstva.
- U slučaju da dva ili više natjecateljskih parova ima jednak broj bodova, bolje rangiran će biti onaj par koji osvoji više bodova u najvećem modulu ocjenjivanja.
Koordinatorici discipline: SANJA VIDAN TEŠIJA
Mobitel: 091 764 4354 E-mail: sanja.vidan.tesija@gmail.com
Rezultati natjecanja
Prvo mjesto u disciplini "Destinacija" su osvojile učenice Lara Mavrin i Gita Lajtman pod mentorstvom nastavnice Anje Čvrk Jakopić iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.
Drugo mjesto u disciplini "Destinacija" su osvojile učenice Mia Fidler i Helena Perić pod mentorstvom nastavnice Ivane Bubrić Buzov iz Turističko-ugostiteljske škole Split.
Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju.