Učenici TUŠ Split su zahvaljujući Erasmus akreditaciji u sklopu KA1 Erasmus+ projekta 2023-1-HR01-KA121-VET-000143382 otputovali u Maribor, Slovenija na mobilnost u razdoblju od 11.2.2024. do 25.2.2024.

Cilj mobilnosti bio je unapređenje stručnih kompetencija učenika kroz sudjelovanje u projektima mobilnosti kako bi poboljšali svoju zapošljivost i doprinijeli internacionalizaciji strukovnog obrazovanja.

Tijekom trajanja projekta učenicu su stekli nova znanja i vještine pripreme i posluživanja jela te vještine promocije turističke ponude određene regije. Ukupno 14 učenika u pratnji nastavnika provelo je dva tjedna u Mariboru gdje su obavljali stručnu praksu u tri hotela visoke kategorije:

                           –  Hotel Arena,

                           – Hotel Habakuk

                           – Hotel Boljanik.

Kao i na dosadašnjim mobilnostima učenici TUŠ Split su tijekom obavljanja stručne prakse u inozemstvu svojim trudom, radom i zalaganjem ostavili odličan dojam, stekli nove vještine, znanja i kompetencije. Učenici su ubrzo pokazali samostalnost i odgovornost u radu, tako da su njihovi mentori bili jako zadovoljni.Tijekom svog boravka u Sloveniji, učenici i nastavnici imali su priliku upoznati prirodne ljepote, kulturu i običaje. Na jednodnevnom izletu posjetili su Ljubljanu, glavni grad Slovenije kao i Bled, biser prirodne ljepote. Maribor, drugi grad po veličini Republike Slovenije, leži na rijeci Dravi. 2012. izabran je za Europsku prijestolnicu kulture. Šetajući gradom, učenici su vidjeli Mariborsku katedralu te Mariborsku gradsku vijećnicu, izgrađenu za vrijeme renesanse. Osim kulturnih znamenitosti, Maribor je dom najstarije vinove loze na svijetu, koja je stara više od 400 godina, a nosi ime Stara trta. Nadomak grada nalazi se skijaški centar Mariborsko Pohorje, domaćin ženskog slaloma unutar kojega su turistički objekti gdje su učenici obavljali stručnu praksu. Ljubljana, glavni grad Slovenije, leži na rijeci Ljubljanici osvaja svojim živopisnim trgovima, mostovima i znamenitostima. U pratnji vodiča učenici i nastavnici obišli su Stari grad, Katedralu Sv. Nikole, spomenik pjesniku Prešernu te Zmajski most. Bled je gradić na Bledskom jezeru, poznat kao zvučno lječilište. Pješačka staza prati cijelo jezero koje je uokvireno restoranima, predivnim vilama. Nakon šetnje, učenici i nastavnici predahnuli su uz poznatu bledsku kremšnitu. Učenici su tijekom boravka u Sloveniji stekli neprocjenjivo iskustvo koje će im pomoći u njihovom daljnjem radu i školovanju.

U isto vrijeme, nastavnik ekonomske grupe predmeta, Dražen Trogrlić, sudjelovao je na stručnom usavršavanju “Job Shadowing”. Pratio je rad i sudjelovao u radu sa kolegama na radnim mjestima. Na taj način iz prve ruke proučavao je svakodnevan posao svojih kolega, radno okruženje, metode i načine rada. „Job Shadowing“; koristan je zbog podjele iskustava, a u učionicu se unose druga saznanja i primjeri dobre prakse. Dobrobiti Erasmusa su trajne, stoga je sudjelovanje nastavnika u aktivnostima „Job Shadowing“ korisno, kao i usvajanje novih znanja koja mogu primijeniti za bolji i kvalitetniji rad škole.

Boravak u Sloveniji bio je nezaboravno iskustvo kako za učenike, tako i nastavke, a u Hrvatsku su ponijeli lijepa iskustva, puno novih poznanstava i uspomena.

Program Erasmus+ sufinanciran je od EU, a u Republici Hrvatskoj provodi ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

 

Kako im je bilo na mobilnosti pogledajte u galeriji slika i na stranicama naših društvenih mreža.


Koordinator projekta
: Andrija Krištić, prof.