Warmia – Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions 2016-2018.

Erasmus + K2

Strategic partnership between schools

Code: 2016-1-PL01-KA202-026536

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+ / Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union

Službene stranice programa:  http://www.flavoursofregions.esy.es/

Etwining  programhttps://twinspace.etwinning.net

Turističko – ugostiteljska škola u projektu  “Flavour of Regions “

 

Turističko ugostiteljska škola Split već nekoliko godina sudjeluje u programu Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Erasmus+ zamijenio je nekoliko postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (s njegovim potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig).

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.

U ovom trenutku Turističko-ugostiteljska škola, Split provodi jedan Comenius i tri Erasmus + projekta.

Ovaj projekt  naziva Warmia – Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions  započeo je u studenom 2016 godine i traje 2 godine.U projektu sudjeluju tri škole i to iz Szczytno, Poljska; Spoleto , Italija i Splita , Hrvatska:

  • ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 2 IM.JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO, ul. Polska 18, 12-100 Szczytno , Poland
  • IPSSART – ISTITUTO PROFESSIONALE DI STATO PER SERVIZI ALBERGHIER DELLA RISTORAZIONE E TURISTICI, VIA S. PAOLO, 1 CAP 06049 SPOLETO (PG), ITALY
  • Turističko – ugostiteljska škola, Matoševa 60, 21000 Split, Croatia

 

 

Tema projekta  je  priprema tradicionalnih  jela od plodova mora, morskih i riječnih riba na tradicionalan način  u regijama koje su navedene u nazivu projekta

Cilj projekta je stjecanje profesionalnih kompetencija i praktičnih vještina nastavnika i učenika  u pripremama i sastavljenju jela od riba i plodova mora .

Svaka škola će biti domaćin 9 dana, tijekom kojih će se organizirati radionice u kabinetima škole ili u ugostiteljskim objektima. Radionice će imati za cilj pokazati način pripreme tradicionalnih jela pojedine regije ( Warmia-Masuria, Umbrie I Dalmacije).

Tijekom boravka u svakoj školi-domaćin, osim priprema tradicionalnih jela regije-domaćina, učenici i nastavnici razmijenit će iskustva u nastavi organizirajući radionice u svojim školama. Na web stranici projekta će se izraditi kuharica sa receptima tradicionalnih jela navedenih regija koji će se tijekom projekta realizirati, rječnik sa pojmovima iz gastronomije i objašnjenjem na engleskom, poljskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, te video prikazi kako se pojedina jela pripremaju.

Zajednički cilj projekta jest osigurati lakše priznavanje stručnih vještina i kvalifikacija u različitim zemljama, bez obzira na to da li su stečene kroz formalno, neformalno ili informalno obrazovanje.