Warmia – Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions 2016-2018.
Erasmus + K2
Strategic partnership between schools
Code: 2016-1-PL01-KA202-026536
Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+ / Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
Službene stranice programa: http://www.flavoursofregions.esy.es/
Etwining program: https://twinspace.etwinning.net
Turističko – ugostiteljska škola u projektu “Flavour of Regions “
Turističko ugostiteljska škola Split već nekoliko godina sudjeluje u programu Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Erasmus+ zamijenio je nekoliko postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (s njegovim potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig).
Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.
U ovom trenutku Turističko-ugostiteljska škola, Split provodi jedan Comenius i tri Erasmus + projekta.
Ovaj projekt naziva Warmia – Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions započeo je u studenom 2016 godine i traje 2 godine.U projektu sudjeluju tri škole i to iz Szczytno, Poljska; Spoleto , Italija i Splita , Hrvatska:
- ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 2 IM.JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO, ul. Polska 18, 12-100 Szczytno , Poland
- IPSSART – ISTITUTO PROFESSIONALE DI STATO PER SERVIZI ALBERGHIER DELLA RISTORAZIONE E TURISTICI, VIA S. PAOLO, 1 CAP 06049 SPOLETO (PG), ITALY
- Turističko – ugostiteljska škola, Matoševa 60, 21000 Split, Croatia
Tema projekta je priprema tradicionalnih jela od plodova mora, morskih i riječnih riba na tradicionalan način u regijama koje su navedene u nazivu projekta
Cilj projekta je stjecanje profesionalnih kompetencija i praktičnih vještina nastavnika i učenika u pripremama i sastavljenju jela od riba i plodova mora .
Svaka škola će biti domaćin 9 dana, tijekom kojih će se organizirati radionice u kabinetima škole ili u ugostiteljskim objektima. Radionice će imati za cilj pokazati način pripreme tradicionalnih jela pojedine regije ( Warmia-Masuria, Umbrie I Dalmacije).
Tijekom boravka u svakoj školi-domaćin, osim priprema tradicionalnih jela regije-domaćina, učenici i nastavnici razmijenit će iskustva u nastavi organizirajući radionice u svojim školama. Na web stranici projekta će se izraditi kuharica sa receptima tradicionalnih jela navedenih regija koji će se tijekom projekta realizirati, rječnik sa pojmovima iz gastronomije i objašnjenjem na engleskom, poljskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, te video prikazi kako se pojedina jela pripremaju.
Zajednički cilj projekta jest osigurati lakše priznavanje stručnih vještina i kvalifikacija u različitim zemljama, bez obzira na to da li su stečene kroz formalno, neformalno ili informalno obrazovanje.