Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 27.9.2022. godine, koordinator projekta Andrija Krištić je zajedno s učenicama iz 4A – Andrijanom Lončar i Petrom Škomrlj održao prezentaciju o provedenim aktivnostima za Erasmus+ projekt „Praksa za život“ koji se vodi pod brojem 2021-1-HR01-KA122-VET-000017859. Nastavnici su informirani o ključnim informacijama o projektu, kao što su ciljevi, svrha, trajanje i partnerska organizacija. Predstavljen je cilj projekta:

Usvojanje novih strukovnih vještina koje zahtijevaju regionalne posebnosti u Irskoj poput priprema i posluživanje jela i pića. Te usvajanje vještine promocije turističke ponude određene regije.”

Nastavnicima su preneseni glavni ciljevi i svrha Erasmus+ projekta kao što je razmjena znanja i iskustva, razvijanje stručnih vještina, poboljšanje međukulturalne suradnje, umrežavanje i razvoj novih načina poučavanja. Nastavničkom vijeću je prikazana važnost sudjelovanja naše škole u Erasmus+ KA1 projektu jer je ujedno ovaj projekt bio svojevrsno ohrabrenje Erasmus školskom timu da se odvaži i prijavi našu školu za Erasmus akreditaciju u području strukovnog obrazovanja. Ovaj projekt je tako pokazao iznimnu vrijednost i korist svim kolegama ali i samoj organizaciji.

U sklopu prezentacije predstavljene su aktivnosti i rezultati projekta. Predstavile su se i individualne koristi koje su sudionici ovog projekta dobili, a to je profesionalni razvoj, stjecanje novih vještina, internacionalno iskustvo, povećanje konkurentnosti i dr.  Naše učenice koje su sudjelovale u mobilnosti iz 4a razreda – Andrijana Lončar i Petra Škomrlj su podijelile svoje iskustvo sudjelovanja na Erasmus+ KA1 projektu kako bi nastavnicima prikazali stvarne koristi i utjecaj koje je ovaj projekt imao na njih. Na ovaj način je kolegama omogućeno da bolje razumiju vrijednost sudjelovanja učenika u projektu.

Nakon prezentacije, učenice su zajedno s koordinatorom projekta spremno odgovarali nastavnicima na pitanja i pružali dodatne informacije. Nakon prezentacije i pitanja nastavnici su bolje razumijeli proces prijave, uvjete sudjelovanja i sve druge relevantne informacije o projektu. Na ovaj način se potaknilo nastavnike da se prijave za buduće Erasmus+ projekte koje škola ima u planu provoditi i prijavljivati. Nastavnike se ohrabrilo da aktivno sudjeluju u Erasmus+ projektima jer je to iznimna prilika za osobni i profesionalni razvoj te da će njihov doprinos biti cijenjen.

Na kraju nastavničkog vijeća naši vrijedni učenici koji su sudjelovali na projektu mobilnosti su pripremili prigodni domjenak.

Prezentaciju sa sjednice nastavničkog vijeća možete pogledati ovdje: Erasmus+ Irska

Koordinator projekta: Andrija Krištić, prof.

Program Erasmus+ sufinanciran je od EU, a u Republici Hrvatskoj provodi ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).