U periodu od 18. do 22 listopada, naša škola je bila domaćin projekta i ugostili smo učenike i nastavnike iz Irske, Italije, Grčke i Španjolske. Projektni tim činilo je trinaest maturanata i naši nastavnici: Daniela Burazin, Andro Ban, Nikša Topić, Nevena Jurišić Borozan, Ivana Tenžera, Božo Majić, Jelena Simunić, Antonela Petrić i Sanja Vrgoč Muić.
Druženje je počelo već u nedjelju na aerodromu gdje smo dočekale učenice iz Španjolske koje su bile smještene kod nas. U ponedjeljak je bilo svečano otvaranje projekta u Muzeju grada Splita. Sve
sudionike projekta pozdravili su nastavnica Sanja Vrgoč Muić, koordinatorica projekta, Ravnatelj Ivo Bilić i predstavnici počasnih konzulata Italije i Španjolske u Splitu, počasna konzulica Italije Maja Medić i predstavnica španjolskog konzulata Sanja Gavran. Događaj su popratili brojni mediji, Hrvatska televizija, Televizija Jadran, Radio Split, Radio Dalmacija….taj dan smo bili poput poznatih zvijezda. Nekoliko nas je, pored nastavnice i Ravnatelja, dalo izjave za medije.
Poslije toga krenuo je projekt i upoznavanje gostiju s bogatom kulturno – povijesnom baštinom našeg grada i regije. Pokazali smo im Palaču , zajedno smo sudjelovali na radionicama u Muzeju grada Splita i Arheološkom muzeju. U školi nam je predavanje održao profesor s Filozofskog fakulteta, dr. sc. Vedran Barbarić. Vodili smo ih u Salonu, na slapove Krke, na Visovac. Jedan cijeli dan smo proveli na otoku Hvaru i uživali u bogatoj hvarskoj povijesti i ljepoti našeg najsunčanijeg otoka.

U petak smo svi zajedno s prikupljenim fotografijama radili brošure kako bi se uvijek mogli podsjetiti prekrasnog tjedna provedenog s našim prijateljima.
Nakon završne večere shvatili smo da se kraj ovog prekrasnog druženja stvarno približio i da naši gosti sutra odlaze.
Bilo je to jedno predivno iskustvo puno novih saznanja o našoj bogatoj baštini i upoznavanju novih
prijatelja s kojima smo već dogovorili posjete za iduće ljeto.
Prije toga , vidimo se u Italiji u 2. mjesec.

Josipa Bajić, učenica 4. b razreda