U sklopu programa Erasmus+ pod nazivom „Let me be your tour guide“ našiučenici Marijeta Cecić, Marina Tmašević, Lorena Jelović i Mauro Franičević
otputavali su na Island. U pratnji su bile profesorice Sanja Vrgoč Muić i prof. Antonela Petric. Putovanje je trajalo 7 dana u razdoblju od 30.4.2022. do 8.5.2022. U projektu su sudjelovali učenici iz Nizozemske, Grčke, Irske, te s Malte i Islanda.

U Reykjavik smo sletjeli 1.5.2022. (nedjelja) malo poslije ponoći te smo se smjestili u hostel „Loft“ koji se nalazi u centru samog grada kao i hotel „Plaza“ u kojem su
odsjeli svi profesori. Projekt je započeo u ponedijeljak kroz upoznavanje grada kao i nas učenika međusobno. Organizirani ručak bio je u školskoj kantini u „Vikurskoli“, nakon ručka kroz prezentacije učenici iz svih zemalja predstavili su svoju državu, školu kao i sebe same. Bili smo očarani njihovom modernom školom kao i gostoprimstvom. Nakon prvog dana projekta imali smo slobodno vrijeme koje smo iskoristili za bolje upoznavanje grada kao i učenika iz drugih zemalja. Drugi dan projkta započela je naša avantura po Islandu, prvi na redu bili su vodopadi „Seljalandsfoss“ i „Gljufrabui“ koji su nas nas ostavili zapanjujući dojam, nakon njih posjetili smo ledenjak pod nazivom „Solheimajokull“ i crnu pješćanu plažu „Reynisfjara“, ručali smo u pizzeriji u Vik-u . Na putu prema idućoj destinaciji imali smo pauzu za obilazak Icewear trgovine koja svoju odjeću proizvodi od vune. Posjetili smo „Skogafoss“ vodopad koji je karakterističan po svom prolazu ispod samog vodopada. Nakon uzbuduljivog i iscrpljujućeg dana vratili smo se u hostel gdje smo se družili sa svim učenicima u prostorima hostela.

U srijedu točnije treći dan projekta provodili smo vrijeme u „Vikurskoli“ gdje smo imali radionice i pregledavali smo zvučne materijale prikupljene proteklih dana.  Profesorica Kaśka Paluch osmislila je mikrofon koji je otporan na vjetar i čisto snima zvukove iz prirode te smo ga koristili za prikupljanje zvukova sa ovih predivnih lokacija. U popodnevnim satima vratili smo se u hostel te smo imali slobodno vrijeme i odlazak na gradski bazen termalne vode.
Četvrti dan posjetili smo „Arbaejarsafn“ muzej na otvorenom, zološki vrt u kojem smo imali roštilj i druženje s profesorima i učenicima programa L.M.B.Y.T.G.

U večernjim satima imali smo proslavu, prezentaciju zvučne mape koju smo izradili i dodjelu certifikata, a cijela večer bila je ispunjana zabavom i smijehom.

Peti dan ujedno i posljednji dan projekta bio je rezerviran za „Golden circle“ koji obuhvaća „Thingvellir“ Nacionalni Park sa očaravajućim slapom ujedno i savršenim mjestom za stvaranje nezaboravnih slika i uspomena, ručak je bio organiziran u restoranu pod staklenikom u „Fridheimar-u“ čija je tema uzgoj rajčica i jela od istih i na kraju posjet gejzirima koju su nas ostavili bez teksta svakom svojom erupcijom. Na kraju dana opustili smo se u toplicama „Laugarvatn Fontana” gdje smo uživali u izvorima tople geotermalne vode. Zadnju večer našeg boravka na Islandu ispunili smo smijehom, glazbom i zabavom
sa svim učenicima ovog projekta. U subotu u ranim jutarnjim satima ispratili smo naše prijatelje iz Grčke i Nizozemske i zaputili se u našu zadnju avanturu, a to je bio posjet u „Blue Lagoon“. To je najveći i najposjećeniji termalni izvor na Islandu koji nas je ostavio bez daha, naše zadnje sate boravka na Islandu proveli smo uz večeru u našem omiljenom restoranu u Reykjaviku. Nakon večere zaputili smo se prema aerodromu i nekoliko sati kasnije sletjeli smo u Minhen. Dok smo čekali naš let za povratak kući vrijeme je bilo ispunjeno prepričavanjem dojmova i uspomena koje ćemo pamtiti cijeli život. Za nas je ovaj projket bio kao nova pročitana stranica nekog romana, upoznali smo kulturu Islanda kao i ostalih država. Island i naši prijatelji ispisali su novu stranicu u našim životima.

https://lmbytg.noisefromiceland.com/