U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom „Let me be your tour guide“ učenici naše škole Ante Balić, Helena Perić, Lucija Jerkunica i Katarina Galić otputovali su u Nizozemsku. Pratnja su bili profesorica Sanja Vrgoč Muić i profesorica Daniela Burazin. Putovanje je trajalo 7 dana u razdoblju od 12.02. do 18.02.2023. U projektu su također sudjelovali učenici iz Grčke, Malte, Nizozemske, Islanda i Irske.

U hotel Emma u Rotterdamu došli smo u nedjelju u večernjim satima. Projekt je službeno započeo u ponedjeljak kada su nas mentori upoznali s ciljem projekta i zadatcima koji nas očekuju. Podijeljeni u mješovite grupe snimali smo videa na različitim lokacijama kao što su Cube houses, Markthal, Erasmus Library, Oudehaven. U popodnevnim satima smo otišli u obližnji Schiedam, gradić s najvišim vjetrenjačama u Nizozemskoj.  Sredinom tjedna smo bolje upoznali Rotterdam uz pomoć zagonetki koje su nas vodile od jedne do druge destinacije te vožnjom brodom kroz rijeku. Tijekom obilaženja grada smo na kreativne načine snimali znamenitosti. Također smo napravili dekalog za biti dobar vodič. Posljednjeg dana u Rotterdamu smo se okušali kao turistički vodiči, a naši turisti su bili profesori. Morali smo ih upoznati s WItte Huis, Maritiem Museum,  Witte de Withstraat, Museum park i poznatim Museum Boijmans Van Beuningen u obliku velike staklene šalice.

Našu zadnju večer proslavili smo zabavom. Uz odličnu glazbu su nam uručeni certifikati, a nakon toga je preostao samo ples, smijeh i dobro druženje. Svaki slobodan trenutak smo provodili družeći se s učenicima iz drugih država i tako stekli divna prijateljstva.

Zadnji dan prije povratka u naš sunčani Split obišli smo Amsterdam. Kuća Anne Frank, Dam Square, stadion Ajaxa, samo su neke od znamenitosti koje smo upoznali.

Sretni smo što smo upoznali novu kulturu i obišli razne znamenitosti, ali će nam najviše nedostajati dobar provod i dobro društvo. Sigurna sam da će nam ovaj projekt isto kao i sama Nizozemska ostati u dobrom sjećanju.

Katarina Galić, 3.c