U sklopu projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit, kojeg provodi Turističko-ugostiteljska škola Split, kao ključne aktivnosti prepoznate su i poboljšanje izlaznih kompetencija učenika, podizanje razine stručnosti i kreativnosti, poduzetničkih inicijativa i spremnosti na timski rad uvažavajući promjenjive trendove na tržištu rada.

Jedna od planiranih aktivnosti u realizaciji projektnih ciljeva je i organizacija natjecanja „Gastro kreiraj sam“.  Kroz ukupno 5 disciplina koje obuhvaćaju područja predstavljanja turističke destinacije, izrade jela i koktela s potpisom te vještina posluživanja , u trajanju od 4 dana, svoje će  snage odmjeriti učenici svih srednjih strukovnih škola iz sektora turizma i ugostiteljstva sa područja RH.

„Ovakva su natjecanja izvrsna prilika učenicima za usavršavanje vještine, ali ujedno i prilika za predstavnike gospodarstva, koji će se naći u ulozi ocjenjivača, da ih kroz zadatke proizašle iz realnih izazova moderne turističke industrije približe tržištu rada.“ izjavio je ravnatelj Ivo Bilić

Svečano otvaranje manifestacije kojoj će nazočiti ukupno 200 natjecatelja, mentora i ravnatelja planirano je u ponedjeljak 6. ožujka 2023. u 11:00. u hotelu Amphora.

„Čovjek je ključ uspjeha u turizmu. Svojom podrškom ovoj manifestaciji šaljemo vrijednu poruku svim sudionicima, osobito mladima, o važnosti njihovog doprinosa na putu prema održivom turizmu i gospodarskom razvitku RH.“- poručio je župan SDŽ Blaženko Boban.

Pročelnik Tomislav Đonlić ističe kako „ovo natjecanje pokazuje smjer u kojem je krenula modernizacija strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a u kojoj će uz nove kurikulume naglasak biti na kreativnosti i kompetencijama stečenim praksom.“

U suradnji sa odjelom za turizam i pomorstvo SDŽ, TZSDŽ i TZ grada Splta za mlade natjecatelje su organizirane kostimirane interpretacijske ture po lokalitetima Klisa, stare jezgre grada Splita i galerije Meštrović. Stoga, kao dodatnu vrijednost realizaciji ciljeva ove projektne aktivnosti ističemo promidžbu SDŽ kao atraktivne destinacije cjelogodišnjeg turizma temeljenog na baštinskim vrijednostima.