U projektu  „Unique National and European Syimbols of our Culture and Originality“ – U.N.E.S.C.O., učenice i nastavnice  Turističko- ugostiteljskom škole Split sudjelovale su na petoj mobilnosti ovog projekta  koja se održala  u Italiji, na Siciliji, u periodu od 12.3.2023. do 17.3.2023.

U projektu su sudjelovali učenici i nastavnici škola iz  Rumunjske, Turske, Grčke i Španjolske. Našu školu predstavljale su učenice drugih razreda zanimanja hotelijersko-turistički tehničar: Teuta Mrkonjić, Kristina Kaselj, Petra Hajder, Karla Buzov i Oriana Pijuk. Nastavnice koje su s njima sudjelovale u mobilnosti su Helena Stamenov i Iris Tošić.

Nastavnice i učenice su ugodno dočekane u školi Istituto d’ Istruzione Superiore Francesco Ferrara u gradu Mazara del Vallo, gdje su imale priliku predstaviti Hrvatsku kroz radionice i druge aktivnosti. Budući da je tema ove mobilnosti UNESCO pokretna, nepokretna i podvodna baština, učenice su pripremile prezentacije i predstavile  tri kulturna dobra Hrvatske: Stećke, Dioklecijanovu palaču i Plitvička jezera.

Tema Webquesta je bila usporediti znamenitosti koje su na listi UNESCO-ve baštine , pronaći i sličnosti i različitosti sa znamenitostima koje su na potencijalnoj listi da postanu.

Tijekom boravaka na Siciliji posjetili su Agrigento, Palermo, Marsalu te  grad Mazaru del Vallo u kojem su bili smješteni. U Agrigentu su posjetili Dolinu hramova gdje se nalaze bogati arheološki ostaci iz doba antičke Grčke, poput zidina i sedam dorskih hramova iz 6. i 5. st. pr. Kr. poredanih na kamenoj terasi poznatoj kao Valle dei templi. Dolina se od 1997. nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine kao Arheološka zona Agrigento.

 Palermo, glavni grad Sicilije , kojeg su osnovali Feničani, grad je duge i burne povijesti te grad velikih suprotnosti. Povijesna jezgra iz vremena Arapa i Normana danas je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Osim toga posjetili su i lutkarsko kazalište „Opera dei pupi“  koje je upisano od 2008. u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu. Ovo lutkarsko kazalište marioneta prikazuje srednjevjekovna književna djela ali i živote svetaca te slavnih bandita. „ Opera dei pupi“ je obiteljski posao i tradicija obitelji Cuticchio.

 Marsala je drevna sicilijanska luka. Ime su mu dali Arapi, a ono je izvedeno od riječi „Marsa Alah“ što u prijevodu znači velika luka. Grad ima bogatu povijest, a ono što privlači turiste je regionalni arheološki muzej Marsala koji se nalazi u prostorima nekadašnje tvornice vina. Sam muzej čuva mnoštvo nalaza među kojima dominiraju oni feničkog i rimskog podrijetla no jedinstven je po olupini feničkog ratnog broda , jedinoj ove vrste u svijetu.

U slobodno vrijeme učenice i nastavnice mogle su na svoj način osjetiti i doživjeti ljepote ovog predivnog talijanskog otoka te probati i njegove najpoznatije gastronomske specijalitete koji su isto dio turističke ponude i tradicije ovog sicilijanskog otoka. 

Boravak na Siciliji pružio je nevjerojatno iskustvo s puno učenja i zabave, a najljepši dio je bilo upoznavanje ovog talijanskog otoka koji je oduvijek bio „živi muzej“ bogate povijesti.