FitSplit RCK (Future In Tourism)- Održiva budućnost stvara se danas

U sklopu- Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva kao ključne aktivnosti prepoznate su: poboljšanje izlaznih kompetencija učenika,  podizanje razine stručnosti i kreativnosti strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu, mogućnosti stipendiranja, zapošljavanja u struci ili nastavka obrazovanja na srodnim studijima, a istovremeno uvažavajući promjenjive trendove na tržištu rada.

S tim u svezi nastala je i potreba za organizacijom ove trodnevne manifestacije od kojih svaka pojedinačno predstavlja jedan korak prema boljoj i održivoj turističkoj budućnosti grada Splita i RH uz važnu poruku našim sadašnjim i budućim učenicima, ali i cjelokupnoj javnosti: Održiva budućnost stvara se danas!

Prvi dan- Dan otvorenih vrata pod nazivom „Svetom Duji u čast, puku grada u slast“ organizirat će se 06.05.2023. na Prokurativama s početkom u 11:00, a u suradnji sa TZ grada Splita u sklopu  „Dana grada- Sudamje“. U sklopu ove manifestacije, kojoj je cilj promocija deficitarnih zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva za buduće učenike i širu javnost, učenici naše škole i partnerskih škola će u suradnji sa renomiranim chefovima demonstrirati svoje vještine u pripremi jela i napitaka u funkciji održivosti, njegujući tradicionalne baštinske vrijednosti. Za tu će prigodu mladi konobari pod vodstvom koktel majstora Jure Vojkovića predstaviti koktel Sv. Duje, a kuhari mentorirani chefovima: Hrvojem Zirojevićem, Stipom Šušnjarom i Ivanom Temšićem gastronomske specijalitete koji su se tradicionalno pripremali u vrijeme Sudamje. Za slatki dio pobrinut će se  mladi slastičari mentorirani poznatom slastičarkom Teom Mamut. Hrana i piće dijelit će se građanima i turistima besplatno. Za provođenje ove aktivnosti koristit će se mobilna oprema nabavljena iz Projekta, a planiran je i prigodan zabavni program u organizaciji plesnog studija Clique iz Splita.

Drugi dan- Dan obrazovanja pod nazivom „Obrazovanje u funkciji održivog razvoja“ organizirat će se 08.05. 2023. s početkom u 10:00, a u suradnji sa UNIST (u konferencijskoj sali hotela Amphora, Split), a namijenjen je prezentacijama visokih učilišta i mogućnostima vertikalne prohodnosti u obrazovanju. Ciljana skupina su učenici završnih razreda naše škole i partnerskih škola kao i polaznici cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih koji imaju namjeru nastaviti svoje obrazovanje. Naglasak će biti stavljen na odabir nastavka obrazovanja u skladu sa smjernicama održivosti. U sklopu manifestacije planirani su okrugli stol i panel rasprava za stručnjake iz područja obrazovanja.

Treći dan- Dan karijera pod nazivom „Zapošljavanje mladih za održivu budućnost“ organizirat će se 09.05. 2023. s početkom u 10:00, a u suradnji sa Gospodarskom komorom SDŽ (u konferencijskoj sali hotela Amphora, Split), a namijenjen je prezentacijama poslodavaca- partnera sa prostora SDŽ. Ciljana skupina su učenici završnih razreda naše škole i partnerskih škola kao i polaznici cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih koji po završetku srednjoškolskog obrazovanja izlaze na tržište rada. U sklopu ove manifestacije planiran je i okrugli stol i panel rasprava na kojem će sudjelovati predstavnici ministarstva turizma, lokalne uprave, poslodavaca i posrednika pri zapošljavanju. Tom prigodom predstavnici Ministarstva turizma predstavit će poslodavcima i učenicima Pravilnik o sufinanciranju stipendija za učenike i studenate.