Djeco, mi smo tu zbog vas, pitajte, tražite, kritizirajte, iskažite što možemo napraviti kako bi vi sutra, a i mi zajedno s vama imali još uspješniju turističku ponudu, kako bi našu zemlju, a poglavito Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, postavili u centar svijeta kao nezaobilaznu destinaciju na svjetskoj turističkoj karti. Obrazovanje je stup svega, a održiva budućnost u turizmu stvara se danas!  – rezime je trodnevne manifestacije Dana otvorenih vrata, obrazovanja i karijera.

 

Događaj je to koji je u organizaciji Turističko-ugostiteljske škole Split te partnera na projektu RCK FitSplit (Future in Tourism) održan na splitskim Prokurativama, a zatim u hotelu Amfora.

Prvi dio manifestacije organiziran je u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita  6. svibnja, u čast nebeskom zaštitniku svetom Duji. Poznati chefovi: Hrvoje Zirojević, Stipe Šušnjara, Ivan Temšić, Tea Mamut i Jure Vojković pomogli su vrijednim učenicima sugrađane počastiti slasnim delicijama u sklopu manifestacije pod nazivom „Svetom Duji u čast, puku grada u slast“.

Dan obrazovanja, koji je obuhvaćao upoznavanje učenika sa ponudom studijskih grupa programa na Sveučilištima iz cijele RH organiziran 8. svibnja, u suradnji sa projektnim partnerom- UNIST kao i panel rasprava „Obrazovanje u funkciji održivog razvoja“, itekako je polučilo zanimanje polaznika završnih razreda u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i odraslih koji se cjeloživotno obrazuju.

Svoja iskustva, savjete i preporuke kako izabrati, odlučiti o budućem zanimanju, ali i mogućnostima promjene svog zvanja, posjetiteljima konferencije predstavili su sudionici: Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, te Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe razvoja grada Splita, Smiljana Pivčević sa Ekonomskog fakulteta Split, Luka Pezelj sa Pomorskog fakulteta Split, Josip Gugić  sa Sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranske poljoprivrede te Goran Ćorluka sa Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Problem radne snage, educirane, kvalitetne i zadovoljne  svojim poslom, istaknut je na Danima karijera i okruglom stolu „ održanom 9. svibnja .Zapošljavanje mladih za održivu budućnost“ koji je organiziran u suradnji sa HGK-ŽK Split.

Panelisti: Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski, Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Splita, Slavko Štefičar ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i športa, Alijana Vukšić direktorica Turističke zajednice grada Splita, Joze Tomaš predsjednik HGK-ŽK Split, Mario Miočić direktor agencije F-tours i Igor Leben voditelj ljudskih potencijala hotela Le Meridien Lav, odgovarajući na pitanja voditeljice Sandre Barčot, složni su u jednom – održivu budućnost hrvatskog turizam trebamo temeljiti na domaćoj, obrazovanoj i kvalitetnoj radnoj snazi!

U tome će znatno pomoći svi dionici unutar turističkog sektora, svojom međusobnom suradnjom što se kroz sajam karijera i demonstriralo na licu mjesta!

Naime, četrdesetak poslodavaca bilo je na raspolaganju učenicima, a njih je pristiglo oko 600-tinjak, za sve informacije o zapošljavanju, praksi, plaći, obvezama, zahtjevima posla.

Bivši učenici Turističko-ugostiteljske škole Split Antea Domljan i Toni Miloš održali su učenicima motivacijske govore na temu: „Od Turističko- ugostiteljske škole do uspješne karijere u turizmu“, a predstavnik MINTS-a Slavko Štefičar je učenicima i poslodavcima predstavio sustav sufinanciranja stipendija koje provodi Ministarstvo turizma i športa, a koje pozdravlja i obrazovni sustav.

Iz medija:

https://www.dalmacijadanas.hr/fantasticni-dogadaji-u-organizaciji-splitske-turisticko-ugostiteljske-skole-i-partnera-cetrdesetak-poslodavaca-bilo-je-na-raspolaganju-ucenicima/

https://www.dalmacijanews.hr/clanak/2wnp-dani-obrazovanja-i-karijera-u-splitu-obrazovanje-je-stup-svega-a-odrziva-buducnost-u-turizmu-stvara-se-danas#/clanak/2wnp-dani-obrazovanja-i-karijera-u-splitu-obrazovanje-je-stup-svega-a-odrziva-buducnost-u-turizmu-stvara-se-danas


https://www.facebook.com/touristboardsplit/videos/2001108856890972

https://slobodnadalmacija.hr/split/turisticka-skola-organizirala-dan-otvorenih-vrata-obrazovanja-i-karijera-ucenicima-se-predstavilo-cak-40-poslodavaca-1288541