U srijedu 29. listopada 2025. godine, Turističko – ugostiteljska škola, Split imala je zadovoljstvo biti domaćin Turističkoj zajednici grada Splita u sklopu četvrtog izdanja manifestacije „Štorije o’ spize“ – događaju koji se mjesec dana posvećuje dalmatinskoj gastronomiji, mediteranskom načinu života i autentičnim pričama koje se prenose za stolom.
Prema riječima portala Dalmacija danas, manifestacija je službeno otvorena panel raspravom pod nazivom „Baština koja je othranila generacije“, koja je okupila brojne stručnjake, ugostitelje i zaljubljenike u dalmatinsku tradiciju.
Na prvom panelu sudjelovali su Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split, Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split, Petra Bartulović iz TZ Splitsko-dalmatinske županije te Barbara Zorica iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Raspravljalo se o ulozi gastronomije u održivom turizmu i očuvanju identiteta Dalmacije, uz naglasak na važnost mediteranske prehrane uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Sudionici su se složili kako su sezonalnost, održivost i zajedništvo ključni elementi razvoja budućeg turizma i očuvanja lokalne tradicije.
Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić istaknula je važnost povezivanja turističkih subjekata i lokalnih proizvođača: „Turistička zajednica ima važnu ulogu okupljanja svih aktera- ugostitelja, vinara, maslinara, ribara, OPG-ova – i stvaranja platforme na kojoj svatko ima svoj glas, ali svi dijele istu priču: Split kao grad autentične spize. Time se osvještava važnost gastronomije kao motivatora dolaska i produženja turističke sezone“, naglasila je Vukšić. „Hrana je motivator dolaska u destinaciju, ali i način da promijenimo percepciju – gastronomija je doživljaj za cijelu godinu.“
Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split, osvrnuo se na važnost obrazovanja mladih kuhara i očuvanje tradicije: „Danas se u kurikulumu radi na tome da djeca budu upoznata s autohtonom kuhinjom, lokalnim namirnicama i svime što je potrebno za školovanje jednog kuhara. Mladi ljudi trebaju biti sve više obrazovani jer su današnji gosti zahtjevniji, obrazovaniji i zainteresiraniji, a upravo kroz priču i znanje možemo istaknuti autentičnost destinacije.“
Predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš govorio je o održivom razvoju i važnosti povezivanja gospodarstva s gastronomijom: „Cilj je pronaći način kako kombinirano dati sigurnost proizvođačima, bilo da se radi o povrću, voću, mesnim proizvodima ili ribi. Povezivanje je ključno za jačanje lokalne proizvodnje i razvoj održivog turizma“, poručio je Tomaš. „Turizam treba ići u smjeru održivog razvoja, gdje se kroz tradicionalnu i zdravu hranu promovira autentičnost destinacije.“
Petra Bartulović iz TZ Splitsko-dalmatinske županije istaknula je kako je projekt „Dalmatinska marenda“ postao prepoznatljiv brend Splita i Dalmacije: „Dalmatinska marenda na najbolji način prezentira okuse i mirise Dalmacije, naš način života i mediteranski način prehrane kroz hranu. Promocija autohtonih jela i proizvoda važna je za očuvanje tradicije, jačanje lokalne zajednice i razvoj turizma.“
Barbara Zorica s Instituta za oceanografiju i ribarstvo nadovezala se na važnost održivosti morskih resursa i očuvanja mediteranskog identiteta: „Svi se restorani sve više okreću tradicionalnoj hrani koja nije izmišljeni turistički proizvod, već je nastala iz ribarske konobe – nosi miris mora, okus maslinova ulja i zdravu, jednostavnu hranu. Riblji fond, a posebno one turistima najprivlačnije vrste, trenutačno zbog izlova ne stoje dobro, ali očekujemo kako će se mudrim upravljanjem ta situacija popraviti.“
Panelistima su se potom pridružili i gospodarstvenici te ugostitelji koji su u drugoj diskusiji govorili o „Okusima tradicije za budućnost turizma“. Prvi među njima, direktor Centaurusa Toni Bartulović, istaknuo je važnost povezivanja ribara i ugostitelja: “Sektor ugostiteljstva i gastronomije danas traži ne samo znanje, već i veliku posvećenost. Sve je teže pronaći mlade ljude spremne raditi i učiti ovaj posao, zato je ključno ulagati u edukaciju i motivaciju novih generacija. Trebamo jačati svijest o tome koliko je naša struka zahtjevna, ali i koliko doprinosi očuvanju tradicije i identiteta Dalmacije. Gastronomija nije samo posao – to je dio naše kulture koji zaslužuje veće poštovanje i valorizaciju stručnjaka koji je prenose.” Direktor Solane Pag Josip Ćapin upozorio je na važnost zaštite tradicionalne proizvodnje: „Paška sol nije samo proizvod, ona je stoljetna priča našeg otoka i Hrvatske. Kroz očuvanje tradicije i inovativno upravljanje morskim resursima gradimo temelj za gastronomsku budućnost koja poštuje okoliš i baštinu.“Chef restorana Krug Karlo Kaleb istaknuo je spoj lokalnog i suvremenog pristupa: „U kuhinji ‘Kruga’ nastojimo da svaki tanjur govori priču našeg kraja – lokalne namirnice, poštovanje tradicije, ali i suvremena tehnika. Za nas je održiva gastronomija ključ da Dalmacija ostane autentična i živa.“ Ugostitelj i poduzetnik Marko Balić svojim je primjerom pokazao kako se kroz restorane može doprinositi lokalnim zajednicama: „Kroz naše restorane pokušavamo otkriti malu zajednicu proizvođača iza svakog sastojka i vjerujemo: kada se tradicija spoji s kvalitetom i lokalnim ponosom, turizam dobiva dodatnu vrijednost i održivu dimenziju.“ Na kraju, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Jelena Tabak apelirala je na sustavni pristup struci: „Ugostiteljska struka mora biti partner u održivom razvoju. To znači obrazovanje, pravu koordinaciju, niži pritisak troškova i jasnu poruku: gastronomija nije samo sezonski tunel, već cjelogodišnja mogućnost za destinaciju i zajednicu.“
Cjelokupan program, kako prenosi Dalmatinski portal, posjetitelji će moći uživati i u ponudi brojnih splitskih restorana po promotivnim cijenama do 15. studenoga 2025., koji će posebno za ovu prigodu pripremati menije inspirirane dalmatinskim nasljeđem. Program uključuje Štorije o’ spize i vina na Peškariji i Obrov gastro zona – prezentacije, degustacije i prodaja lokalnih proizvoda uz glazbeni program, Martinje na Peškariji – predstavljanje autohtonih dalmatinskih vina i zabavni večernji program, kao i Predavanje o zdravlju i vinu – edukativni sadržaj u Crkvici sv. Križa u Varošu.
Cjelokupna ponuda i popis sudionika dostupni su na službenoj stranici Turističke zajednice grada Splita: www.visitsplit.com .
Bilo nam je zadovoljstvo biti dio ove predivne gastronomske priče i svakako pozivamo sve zainteresirane da se pridruže „Štoriji o’ spize“, te da uživaju u bogatom programu i osjete ono što Split zaista jest — grad baštine, strasti i okusa koji traju cijelu godinu.










