Turističko-ugostiteljska  škola, Split,  Regionalni centar kompetentnosti,  sudjelovala je na  34. godišnjoj konferenciji AEHT-a (Europsko udruženje škola u hotelijerstvu i turizmu) u Tallinnu, Estoniji koja je održana od 1.- 6. studenoga 2021. godine. Školu je predstavljalo ukupno 9 sudionika: 4 učenice, 4 nastavnika i ravnatelj. Tijekom trajanja  konferencije odvijalo se 10 različitih natjecanja kroz koja se promiču vrijednosti EU o multikulturalnosti, uvažavanju različitosti, timskom radu pa su tako u svim natjecanjima sudjelovali timovi   sastavljeni  od učenika i studenata iz različitih zemalja. Naša učenica Dora Bičanić  osvojila je  3. mjesto i brončanu medalju u natjecanju Tourist destination, uz mentorstvo nastavnice Mirande Matković.

U sklopu konferencije  održala se  godišnja skupština ravnatelja škola, za učenike niz edukativnih predavanja iz područja turizma i ugostiteljstva, različite radionice te razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti Tallinna i Estonije.

Tallinn je najbolje očuvani srednjevjekovni grad u sjevernoj Europi sa gotičkim tornjevima, popločanim ulicama i prekrasnom arhitekturom.  Nekoć je  bio grad bogatih trgovaca koji su doselili iz Njemačke i Danske, dok danas u Starom gradu posjetitelji mogu uživati u ponudi restorana, barova, muzeja i galerija. U potpunosti sačuvana struktura srednjevjekovnog grada iz 13. st.  i hanzeatskog podrijetla, 1997. godine upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Učenice i nastavnici uživali su u šetnjama vijugavim uličicama, razgledavanju srednjevjekovnih crkava, dobro očuvanih trgovačkih kuća i skladišta a sve obavijeno velom starih priča i legendi.

Nastavnicima i učenicima ovo natjecanje omogućilo je razmjenu iskustava, znanja i vještina uz korištenje engleskog jezika kao sredstva komunikacije. Rad u timovima i multikulturalnom okruženju pruža upoznavanje različitih kultura, uvažavanje različitosti te nadograđivanje samopouzdanja i samopoštovanja. Stečeno iskustvo će im svakako pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju.

Boravak u Tallinnu  bilo je nezaboravno iskustvo kako za učenice, tako i nastavnike, koji su ponijeli u Hrvatsku lijepe uspomene, puno sklopljenih prijateljstava i izuzetna iskustva.