U periodu od 2. do 8.listopada.2022. godine u skolopu Erasmus projekta učenici naše škole u pratnji nastavnica Marije Oklopčić i Sandre Rautalin boravili su u Mađarskoj u Szisku.

Škola domaćin bila je Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola iz Szikszó,

Aktivnosti su bile raspoređene kroz pet dana.

Prvi dan učenici su prezentirali po zadanim temama biomimikrije – Transport i logistika, Industrijska roba. Nakon toga posjetili smo farmu, probali domaće proizvode i gledali proizvodnju sira.

Drugi dan posjetili smo tvornicu za recikliranje električnog i elektroničkog otpada Karcag, a nakon toga posjet ekocentru na jezeru Tisza,  izlet brodom.

Treći dan posjet dvorcu Eger, opservatoriju,knjižnici i bazilici svetog Ivana apostola i evanđelista, svetog Mihaela i Bezgrešnog začeća sagrađena 1831-1836. (jedna od tri najveće crkve u Mađarskoj).

Najuzbudljivija atrakcija opservatorija je  Camera obscura koja se nalazi  na vrhu tornja,gdje se na stol sustavom leća i ogledala projicira živa slika grada.

Četvrti dan posjet kraljevskom dvorcu  Grašalković ( Gödöllő) i dolini Domony, gdje smo se vozili kočijom i uživali u konjičkoj predstavi, vidjeli izložbu u  muzeju Lazareum gdje je predstavljena povijest kočije, mađarski konjički sport i kočijašku karijeru braće Lázár.

Peti dan učenici su izrađivali patchwork jastuke (jedno od rješenja za zbrinjavanje stare odjeće bez gomilanja otpada i štetnoga djelovanja na okoliš).

Dan smo završili posjetom gradu Lillafüred , posjetili sedrenu špilju Anna.

Šesti dan povratak u lijepu našu.