Turističko – ugostiteljska škola, Split je sudjelovala na međužupanijskom stručnom skupu Edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika o prevenciji ovisnosti zbog uporabe energetskih pića, nikotinskih vrećica, e-cigareta i novih duhanskih proizvoda u osnovnim i srednjim školama“ u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2. veljače 2024. Skup je bio interdisciplinarnog karaktera, okupivši 170 učitelja, profesora te stručnih suradnika a održan je u Amfiteatru Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Skup je vodila dr. sc. Olgica Martinis viša savjetnica za kemiju u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO), a skup su podržali; Momir Karin, prof., predstavnik Ministarstva zdravstva i obrazovanja – ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Darija Kurtić, prof., v. d. ravnatelja AZOO, Dunja Skoko Poljak, dr. med., predstavnica Ministarstvo zdravstva, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med. predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te doc. prim. dr. sc. Željka Karin predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Za potrebe stručnog skupa, školska psihologinja Maja Pivčević je provela istraživanje među učenicima naše škole o uporabi energetskih pića, duhanskih proizvoda, novih duhanskih proizvoda, novih droga i opojnih sredstava. Rezultati istraživanja su prezentirani na stručnom skupu te je zaključeno kako je potrebno pojačati preventivne aktivnosti u pogledu informiranja i educiranja roditelja, nastavnika i učenika po pitanju prevencije novih oblika ovisnosti.

Dr. sc. Olgica Martinis govorila je o kompetencijama odgojno-obrazovnih djelatnika u školama pri ostvarivanju programa prevencije ovisnosti. Istaknula je potrebu interdisciplinarnog, sustavnog pristupa edukaciji o zdravlju te važnost razvijanja zdravstvene pismenosti.

Sudionici su mogli čuti izlaganje „Energetska pića nisu za mlada bića“ sociologinje Roberte Matković, te izlaganje „E-cigarete, nikotinske vrećice i novi duhanski proizvodi“ psihologinje Katarina Jurić sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Doc. prim. dr. sc. Željka Karin je govorila o Zdravstvenim rizicima i suradnji sa školskim liječnikom, dr. sc. Davor Petrović, dr. med., spec. pedijatrije, subspecijalist dječje kardiologije, KBC Split je održao predavanje „Energetska pića i nikotin – kardiološki aspekt“ a dr. sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatrije – Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ je govorio o Novim psihoaktivnim tvarima i prevenciji u školskom okruženju.

Na kraju stručnog skupa je održan Okrugli stol na temu „Što možemo učiniti u cilju prevencije ovisnosti djece školske dobi?“ kojeg je vodila nastavnica Rašeljka Duka, prof. bio. i kem. a Mia Senkić, edu.reh. je vodila računa o pridržavanju hodograma i najavljivala je govornika. Za bogati domjenak pobrinuli su se učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole, Split.

Dalmatinski portal