Dana 24. i 25. listopada učenici završnih razreda smijera kuhar (3.g i h) sudjelovali su u Masterclassovima
u organizaciji internacionalnog festivala Taste the Mediterranean u pratnji nastavnica Karmele Lelas i
Elene Grassi. Osim što su chefovi predstavljali svoja autorska jela, učenici su imali priliku sudjelovati u
pripremi nekih jela, te kušati vrhunske namirnice poput norveškog sušenog bakalara najviše kvalitete i
brancina usmrćenog „ike-jime“ tehnikom kojom se riba usmrti humanije i brže, a kojom se dobije vrhunki
proizvod produženog roka trajanja obzirom da na ovaj način riba izgubi gotovo svu krv, te se zbog toga
sporije kvari. Radionice su bile iscrbne, dugotrajne, ali jako zabavne i informativne, te su naši učenici
dobili pregršt novih znanja, ali i kontakata koje ćeć moći koristiti u svojoj budućnosti.
– chef Nicola Fossaceca, restaurant Al Metro, San Salvo, Abruzzo (Italy), 1 Michelin *
– chef Issam Rhachi, ambassador of Moroccan cuisine, executive chef Park Hyatt Hotel, Marrakech
(Maroko)
– pastry chef Marie Laetitia Passagio, Au royaume des Abeilles U kraljevstvu pčela), Allauch-en-
Provence (Francuska), ekspert za slastice s medom
– pastry chef Dragana Kovačević, Spinnaker restaurant, Poreč (Hrvatska) – Gault&Millau Croatia
Best pastry chef of the year.
– chef Franco Favaretto, chef and owner of the restaurant Baccaladivino, Mestre (Italija), known
for the stockfish dishes. Chef Favaretto is the ambassador of Norge (Norwegian commission for
seafood products) and holds trainings all over the world
– chef Filip Matjaž, restaurant COB Cooking outside the box, Portorož, Slovenia – Gault&Millau
Slovenia Greate Chef of Tomorrow; najmlađi chef u Sloveniji s Michelin * i prvi na slovenskoj
obali
– chef Ippei Uemura, restaurant Tabi, Marseille (France)
– chef Saša Began, restaurant Labrax fish&wine, Zadar (Hrvatska) Gault&Millau Hrvatska Great
chef of tomorrow