Trideset i četiri učenika 3.H i 3.G razreda, kuhari i slastičari terensku nastavu proveli su u Gatima uz pratnju nastavnica Karmele Lelas i Elene Grassi.
Posjetili su Povijesni muzej Poljica i poslušali priče o Poljičkoj Kneževini, tradiciji, baštini i Mili Gojsalić, o znanim i neznanim junacima i Poljičkom statutu. Po izlazu iz muzeja razvija se priča o ranokršćanskoj bazilici iz Justinijanovog doba, prvoj crkvi sv. Ciprijana u Gatima koja datira iz 6.st. Nakon toga otišli smo na
OPG Radmilo gdje se učenici upoznaju s pričom o soparniku.
Soparnik je tradicionalno poljičko jelo, povijesno-zemljopisne regije smještene između Splita i Omiša.
Učenici su se podijelili u dvije grupe za izradu soparnika i pešurata koje su radili sami od početka do kraja; priprema tijesta, sjeckanje luka i češnjaka, rezanje blitve, oblikovanje tijesta na sinijama (drveni okrugli pladnjevi) pravilno pripremanje komina, naravno po uputama domaćina.
Nakon što su umijesili dizano tijesto za pešurate, pržili su ih u dubokom ulju i za kraj posipali šećerom. Gotova tradicijska jela od prve grupe, poslužena su za degustaciju. Nakon toga druga grupa se pripremala za istu izradu, soparnika i pešurata. Na kraju su dobili razredne diplome, raspravljalo se koja je grupa bolje pripremila jela. Na sinijama nije ostalo ništa, pobjednici su svi, sve se pojelo.
Odlična radionica za učenike, otkrivanje važnosti tradicijskih jela i predivna
uspomena na poljički kraj. Vridilo je!