Terenska nastava održana je 8. listopada 2020., u mjestu Gata-Poljička
kneževina. Učenici su imali priliku upoznati se sa povijesnim razvojem
kuharstva tog kraja.
U muzeju Poljica vidjeli su ognjišta i cijelu opremu od alata i posuđa potrebnog
za kuhanje na ognjištu. Upoznali su se s mehaničkim strojevima za vino, ulje i
mlin za žitarice. Zatim su išli na imanje Radmilo, te po uputama domaćina,
napravili svoj tradicionalni soparnik.
Pripremu su radili po fazama, pripremali tijesto, čistili, prali i isjeckali blitvu,
sjeckali luk i češnjak, te naposlijetku tijesto oblikovali u tradicionalni oblik
soparnika. Pomoću drvenih pladnjeva (sinija), sami su ga stavili peći na ognjište.
Nakon pečenja dobro su ga namazali maslinovim uljem i posuli sitno rezanim
češnjakom. Pravilno izrezan soparnik su degustirali i analizirali tijek pripreme
svog prvog soparnika.
Upoznali su povijesni razvoj Poljičke kneževine, koji im je pomno prezentirala
Nikolina Radmilo Pivčević.
Nastavnici: Karmela Lelas, Andro Ban