Učenici Turističko-ugostiteljske škole Splićane i goste počastili mediteranskom spizom
Povodom Svjetskog dana turizma i Dana škole, učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentoriranje poznatih chefova Hrvoja Zirojevića, Nikše Bobana, Stipe Šušnjare, Tonija Bobana i cocktail majstora Jure Vojkovića, Rivu i Prokurative obojali u zeleno te počastili Splićane i turiste koktelima i mediteranskim specijalitetima.
Trodnevna manifestacija, započeta danas, nastavlja se Danom karijera 3. listopada, a završava Danom obrazovanja 4. listopada.
„Cilj je poticati održivu budućnost hrvatskog turizma, a sve u sklopu Projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit RCK.“ naglasio je ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split, Ivo Bilić, te dodao: „Budućnost trebamo temeljiti na prirodnim resursima, bogatoj kulturnoj baštini i tradicijskim kulinarskim vrijednostima, na zadovoljstvo i korist građana te naravno, naših gostiju.“
Posebno zadovoljni današnjim programom bili su učenici koji su imali priliku u praksi isprobati svoja buduća zanimanja.
„Djeca imaju mota, ali im nedostaje iskustva pa je ovo idealna prilika da ih upoznamo s višom razinom kuhanja. Ovo im znači puno, a uz rad i predanost, naša je budućnost na zdravim nogama.“ – poručio je chef Nikša Boban.
„Bilo je napeto, ali mislim da je rad s vrhunskim kuharima odlično iskustvo koje me priprema za poslovni život.“ – rekla je Ana Tadinac, učenica 3. razreda Turističko-ugostiteljske škole Split.
Na prepunim Prokurativama bila je i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, koja je naglasila kako se radi o prvoj manifestaciji ovogodišnjeg, drugog po redu, Mjeseca gastronomije:
„Prije svega, čestitam turističkim djelatnicima njihov dan, a mi nastavljamo izvrsnu suradnju s Turističko-ugostiteljskom školom Split i gradom Splitom u tjednima pred nama. Organizirali smo mnoštvo događanja tijekom drugog Mjeseca gastronomije, koja se prelijevaju i u studeni, a prvenstveno su namijenjena našim građanima.“
U sklopu manifestacije, uz nastup KUD-a Jedinstvo i seniorki plesnog studia Clique, Šime Strikoman snimio je 857. Milenijsku fotografiju, bojanjem loga FitSplit – Future In Tourism u zeleno, a sve s ciljem sukladnim Strategiji UNWTO-a: “Green Future and Green Investments”.
Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK, poručila je kako je zadovoljna što se odazvalo gotovo 700 učenika iz Splita, Hvara, Brača i Trogira koji su na ovaj način obilježili svjetski Dan turizma:
„Želimo poslati poruku o važnosti održivog turizma i zaokreta prema zelenoj budućnosti koja nema alternativu, ni na lokalnom nivou, ni na nivou ukupnog gospodarstva Republike Hrvatske.
Okupljene učenike i njihove mentore pozdravio je i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, a Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Županije, naglasio je kako ulaganje u obrazovanje odraslih i djece jedini put prema kvalitetnoj turističkoj ponudi:
„Projekt Regionalnog centra kompetentnosti okuplja javni i privatni sektor, gospodarstvenike, ljude koji trenutno rade u turizmu i djecu koja će tek raditi. Ključ našeg turizma su upravo ljudi i ulaganje u njih je imperativ za Splitsko-dalmatinsku županiju.“
Grad Split i Turistička zajednice grada Splita pozivaju vas da se pridružite brojnim događanjima drugog Mjeseca gastronomije, a sve detalje bogatog programa, posvećenog prvenstveno Splićanima, možete pronaći na Visit Split
Učenici Turističko-ugostiteljske škole Splićane i goste počastili mediteranskom spizom