U sklopu Mjeseca gastronomije u organizaciji TZ grada Splita

U sklopu ovogodišnjeg Mjeseca gastronomije koji se drugu godinu zaredom provodi u organizaciji TZ grada Splita, Turističko- ugostiteljska škola Split u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit RCK sudjeluje sa cijelim nizom aktivnosti koje su edukativne za učenike i sve dionike u turizmu, a istovremeno atraktivne i turistima i građanima grada Splita. Cilj ovih manifestacija otvorenog tipa je poticati održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima, bogatoj kulturnoj baštini i tradicijskim kulinarskim vrijednostima na opće zadovoljstvo građana i na korist ne samo lokalnoj zajednici, nego cjelokupnom gospodarstvu RH.

Učenici, koji su najvećim dijelom i nositelji manifestacija, uz podršku svojih nastavnika i poznatih eno i gastro stručnjaka iz realnog sektora imaju zadatak svojim rukama, pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma čiji je fokus ove godine, prema smjernicama UNWTO-a, na zelenom.

Mediteranska prehrana temelj je identiteta ljudi koji žive na ovom prostoru i tekovina je raznih kultura i utjecaja, koje se kontinuirano prenose s koljena na koljeno kao podloge za oblikovanje kulturnog identiteta hrvatskog Jadrana, njegove obale, otoka i zaleđa. Neizostavan dio ove priče je i sljubljivanje vina s hranom kao preduvjeta za pružanje vrhunskog gastro- eno užitka gostima.

Naš je zadatak to bogato nasljeđe očuvati i prenijeti novim generacijama kako se ne bi izgubilo pod utjecajem suvremenog načina života, stavljajući naglasak na vezu između održivog turizma i prirodnih izvora sirovina specifičnih za mediteransku gastronomiju.

Ulaganjima u obrazovanje budućih turističkih djelatnika, imajući pri tome u fokusu Strategiju razvoja turizma RH i NRS 2030, radi se na promicanju vlastitog nacionalnog identiteta i baštinskih vrijednosti, a sa dugoročnim ciljem da se kod turista i posjetitelja u budućnosti razvije osjećaj i potreba za zaštitom istih.

Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera FitSplit RCK

(Dan otvorenih vrata 27. rujna 2023. na Prokurativama)

Uz zabavni program učenici Turističko- ugostiteljske škole Split i partnerskih škola i renomirani chefovi Hrvoje Zirojević, Nikša Boban, Stipe Šušnjara, Toni Boban i Jure Vojković pripremaju mediteranske delicije i koktele za građane i turiste.

Svjetski dan turizma i Dan Turističko- ugostiteljske škole Split obilježit ćemo uz Milenijsku fotografiju Šime Strikomana…logo FitSplit (Future In Tourism) u zelenom.

PROGRAM:

9:00-11:00 Pripremne aktivnosti učenika i chefova

11:00-11:30 Svečano otvaranje Manifestacije (Jedinstvo i plesni studio Clique)

11:30-12:00 Snimanje Milenijske fotografije na Rivi

12:00-14:00 „Štorija o spize i koktela“ i nastavak programa na Prokurativama