Učenici završnih razreda, iz dvadeset pet hrvatskih strukovnih škola, protekla su se četiri dana 5-8 ožujka 2023, u
splitskom hotelu Amphora, natjecali u izradi jela i koktela, prezentiranju destinacije te
vještinama posluživanja. Mladi su natjecatelji sigurnost školskih klupa zamijenili vjernom
simulacijom radnih mjesta te dokazali kako su spremni za tržište rada kojem nasušno nedostaju.
Na otvaranju natjecanja „Gastro kreiraj sam“, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole, Ivo Bilić
učenicima je poručio da se opuste, „razmišljaju izvan kutije“ i naglasak stave na održivost, koja
je budućnost globalnog gospodarstva.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina, oduševio se formatom natjecanja.
„Čestitam učenicima koji su sudjelovali na natjecanju u sklopu projekta Uspostave regionalnog
centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit. Vlada i Ministarstvo, kroz šest
centara kompetentnosti u turizmu, ulažu preko sedamdeset milijuna eura iz fondova EU u
suvremenu infrastrukturu i programe obrazovanja. Na taj način, osiguravamo vrhunske kadrove
za naš turizam i ugostiteljstvo.“ – poručio je Glavina.
Posljednjeg dana natjecanja, stručni žiri u kojem su, među istaknutim profesionalcima iz struke,
bili i Hrvoje Zirojević, Toni Miloš, Antonio Mišćin, Toni Boban, Jure Vojković, Matea Dorčić i
Alijana Vukšić, zlatne medalje i vrijedne nagrade dodijelio je učenicima iz Čakovca, Zaboka,
Makarske, Biograda na Moru i Sinja.
„Ovo natjecanje pokazuje smjer u kojem je krenula modernizacija strukovnog obrazovanja u
sektoru turizma i ugostiteljstva, a u kojoj će uz nove kurikulume naglasak biti na kreativnosti i
kompetencijama stečenim praksom. Čestitke osvajačima medalja, ali ujedno i svim
natjecateljima i njihovim mentorima koji su kroz ovo natjecanje zaista pokazali zavidne
kompetencije“, riječi su Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu,
tehničku kulturu i sport Splitsko- dalmatinske županije uz čiju je podršku organizirano
natjecanje.

U suradnji s Odjelom za turizam i pomorstvo Sdž, Tz Sdž i Tz Split, za natjecatelje su organizirane
kostimirane interpretacijske ture u Splitu i Klisu, razgledavanje „Skrivene Dalmacije“ u
Dugopolju“ te posjet Galeriji Meštrović, gdje su učenici, ravnatelji i mentori upoznali manje
poznate detalje dalmatinske povijesti i pojedinosti o životu velikana, poput Marka Marulića i
Ivana Meštrovića.

„Kroz ovakav pristup obrazovanju, činjenicu kako je turizam naša najsnažnija gospodarska grana
možemo iskoristiti i za jačanje drugih sektora gospodarstva poput poljoprivrede, tehnologije ili
znanosti. Ovi mladi ljudi i njihovi mentori će, siguran sam, biti nositelji pozitivnih promjena u
našem društvu.“ – rekao je Stipe Čogelja, zamjenik Splitsko-dalmatinskog župana.

Hotel Amphora, koji je gostoprimstvom oduševio sudionike i organizatore natjecanja, pobrinuo
se i da se natjecatelji iz Čakovca, koji su pobijedili u disciplini prezentacije destinacije, vrate u
Split, poklonivši im dva besplatna noćenja u terminu po njihovu izboru.
„Svi se sudionici slažu kako će nakon ova četiri dana, uz medalje i nagrade, iz Dalmacije
prvenstveno ponijeti predivne uspomene kojih će se dugo sjećati te jedinstveno iskustvo,
neophodno za natjecanje na tržištu koje ih čeka kada napuste okrilje škole.“

Linkovi na medijske objave:

https://slobodnadalmacija.hr/split/na-nesvakidasnjem-natjecanju-ucenici-strukovnih-skola-opusteno-zaplovili-prema-odrzivoj-buducnosti-1271019

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/na-nesvakidasnjem-natjecanju–ucenici-strukovnih-skola-opusteno-zaplovili-prema-odrzivoj-buducnosti/162498

https://www.dalmacijanews.hr/clanak/j9mi-na-nesvakidasnjem-natjecanju-ucenici-strukovnih-skola-opusteno-zaplovili-prema-odrzivoj-buducnosti

https://www.srednja.hr/novosti/maturanti-na-4-dana-klupe-zamijenili-kuhinjom-i-barom-u-novom-kurikulumu-naglasak-ce-biti-na-praksi/

GASTRO KREIRAJ SAM_rezultati