Od 30. rujna do 2. listopada, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, održan je 2. Junior Sommelier Cup. Na natjecanju sudjeluju srednje strukovne škole iz cijele Hrvatske, a naše učenice 4d razreda Anđela Bulić i Ana Marasović su na državnom natjecanju “Junior sommelier cup”osvojile zlatne medalje pod mentorstvom nastavnika Darija Žaje i Andre Bana.
Natjecanje se sastojalo od sedam modula
Moduli Modul 1: Otvaranje bijelog vina
Modul 2: Dekantiranje crvenog vina
Modul 3: Otvaranje pjenušavog vina
Modul 4: Priprema Spritza – stručni rad
Modul 5: Priprema Spritza – jedan vlastito osmišljeni spritz
Modul 6: Prepoznavanje vrsta boca
Modul 7: Tajni zadatak
Modul 1. Učenik prezentira, otvara i poslužuje bijelo vino. Učenik se ocjenjuje prema tablici u prilogu. Maksimalni broj bodova je 100. Za pogreške se dodjeljuju negativni bodovi koji se oduzimaju od maksimalnih 100 bodova.
Modul 2. Učenik prezentira, otvara i poslužuje crveno vino. Učenik se ocjenjuje prema tablici u prilogu. Maksimalni broj bodova je 100. Za pogreške se dodjeljuju negativni bodovi koji se oduzimaju od maksimalnih 100 bodova
Modul 3. Učenik prezentira, otvara i poslužuje pjenušavo vino. Učenik se ocjenjuje prema tablici u prilogu. Maksimalni broj bodova je 100. Za pogreške se dodjeljuju negativni bodovi koji se oduzimaju od maksimalnih 100 bodova.
Modul 4: Natjecatelji pripremaju dva različita spritz-a po jednu čašu, te izvlače papiriće s nazivima od unaprijed najavljenih spritz-eva. Piše recepturu. Priprema spritz-eve. Popis spritz-eva nalazi se u prilogu. Ocjenjivat će se ispravno pripremanje određenog spritza, receptura, dekoracija, postupak rada, ispravno odabrana čaša. Učenik se ocjenjuje prema tablici u prilogu Ukupno vrijeme za pripremu i posluživanje nosi 10 min.
Modul 5. Pripremiti vlastito osmišljen spritz. Ocjenjuje se okus, minis, izgled. Organizator natjecanja će sigurati čale, pjenulave vino soda vodu, limun, svijetu i dehatiranu naranču. Ostale sastojke po izboru donose natjecatelji sa sobom. Dorvoljem, preporučiuvi home made pripraves. Malti na volju. Učenik se ocjenjuje prema tablici u prilogu
Modul 6. Na osnovu ponuđenih slika vinskih boca pridružiti joj odgovarajući nanv boce Npe Bungunska, Alzaika, Magnum, Jeroboam.
Modul. 7. Tajni zadatak u kojem su učenici trebali po obliku i skrivenoj etiketi prepoznati petnaest raznih jakih alkoholnih pića.
Čestitamo našim učenicima i njihovim mentorima na najvišem plasmanu u ovom zahtjevnom natjecanju.