U utorak, 22. Listopada, učenici završnih razreda smijera kuhar/slastičar (3. g i h) – Magdalena Andabak,
Gabrijela Kačinari, Nikolina Kažimir, Ivan Dujmović i Antonio Musić, sudjelovali su u masterclass
kuharskoj radionici u sklopu projekta "Local2Local" LAG-a Zagora, koja se održala pod mentorstvom vrhunskih kuhara/šefova: Hrvoja Zirojevića, Tereze Alabanda, Ivana Tokića i Luke Veića. U pratnji su bile stručne učiteljice kuharstva Karmela Lelas i Elena Grassi.
Lokalna akcijska grupa Zagora neprofirna je organizacija, jedna od 56 akreditiranih udruga na području
Republike Hrvatske koja provodi različite mikro i male razvojne projekte sufinancirane sredstvima EU i
RH, od važnosti za javni, gospodarski i civilni sektor područja splitskog, kaštelanskog i trogirskog zaleđa
(Općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Muć, Lećevica, Prgomet i Primorski Dolac), te kojima se djeluje na jačanje
navedenih lokalnih zajednica, pridonosi njihovu održivom razvoju te boljitku života njihovih žitelja, sa
ciljem stvaranja kohezije područja i uravnoteženim razvojem destinacije u cjelini.
Međuteritorijalni projekt suradnje LAG-ova „Local2Local" projekt je kojeg u periodu od siječnja 2024. do
lipnja 2025. godine, provode lokalne akcijske grupe s područja RH kao međuteritorijalni projekt suradnje
financiran sredstvima EPFRR i RH „Provedba aktivnosti projekta suradnje LAG-a" iz Programa ruralnog
razvoja RH 2014.-2020.
Nakana projekta je, putem interpretacije i podizanja kompetencija, potaknuti korištenje lokalne
gastronomske mudrosti kako bi se poboljšao doživljaj, emocija i sjećanja gostiju i povećala reputacija
ugostiteljske ponude.
Kompetencije ugostitelja će se povećati putem masterclass kuharskih radionica s istaknutim stručnjacima
koji će reinterpretirati tradicionalne recepture koristeći lokalne namirnice ili načine pripreme. Osmišljena
jela naći će se na jelovnicima OPG-ova i ugostiteljskih objekata uključenih u project.
Šefovi su na masterclassu od zadanih namirnica osmislili nova, zanimljiva jela koja odišu tradicijom a
pripremljena su od namirnica koje su donirali OPG-ovi iz okolice. Tako je chef Hrvoje Zirojević uz pomoć
Antonia Musića pripremio Divlji tingul s limunom i ružmarinom i prilog strudel od pršuta, chef Ivica Katić
je uz pomoć Ivana Dujmovića pripremio juhu od bijelog graha I slanutka s pestom od peršina i lješnjaka te
sotiranu teletinu s maslinama i prilog kremastu domaću puru; chel Luka Veić je uz pomoć Magdalene
Andabak pripremio je orzotto s raščikom I kobasicom crne slavonske svinje te sladoledom od sira, dok je
chefica slastičarka Tereza Alabanda pripremila mousse od skute s gelom od naranče na biskvitu od
rogača sa suhim smokvama. Njoj su desna ruka bile naše slastičarke Gabriela Kačinari i Nikolina Kažimir.
U galeriji pogledajte kako nam je bilo.