I ove godine na četvrtom izdanju Zinfesta koji se održao u Marini Kaštela pod nazivom Zinfest 2024. – „Povratak korijenima i proslava dalmatinske tradicije u čast kaštelanskog Crljenka“ sudjelovali su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita zajedno sa svojim mentorima. Cilj nam je bio prezentirati kuharsko umijeće naših učenika, te njihovo znanje u primjeni kaštelanskog Crljenka za prigotovljavanje vrhunskih jela. Ista su poslužena na Zinfestu na zadovoljstvo kako samih sudionika tako i posjetitelj koji su uz kapljicu dobrog vina mogli uživati između ostale gastro ponude i u jelima naših učenika.
U četvrtak, 14.11.2024. učenici 3.g razreda smjer kuhar su uz pratnju mentora Ante Papića pripremili janjeći vinski gulaš , a za prilog dalmatinske njoke da pokažu kako se dalmatinski Crljenak osim sa ribljim jelima savršeno ljubi i sa namirnicama Dalmatinske Zagore, Like i ostalih dijelova Hrvatske. Također su napravili pripremu za pikantne zalogaje poslužene 15.11. u obliku tapasa ili na prepečencu sa slanim inćunima, dimljenim lososom, dalmatinskom pancetom, te humusom za ljubitelje vegetarijanske prehrane uz ostale dodatke tipične za Dalmaciju kao maslinovo ulje, mladi sir, bosiljak, matovilac, a koji su bili idealni uz ponuđena vina.
U petak, 15.11.2024. učenici 3.d razreda, smijeh THK, su uz pratnju mentora Ivana Romca uz ponudu pikantnih zalogaja pripremili sipu s bobom , a za prilog uz to jelo su uzvanicima ponudili pljukance. Na zadovoljstvo svih uzvanika, osim svojih kulinarskih vještina pokazali su i kako tradicionalna dalmatinska spiza savršeno ide uz najbolja dalmatinska vina.
Prezentacija naše škole preko znanja naših učenika na ovogodišnjem Zinfestu je prošla uspješno, uz pohvale svih prisutnih, te se nadamo nastavku suradnje i idućem Zinfestu.
Ante Papić.